Skocz do zawartości

[924] malawi?

pudło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam na imię Krystian i mam zamiar spróbować z  rybami z Malawi , do tej pory (tj. od ok 5 lat ) miałem akwarium urządzone jako typowy roślinniak LT (wcześniej 225l, a od trzech lat 924l) , przez ostatni rok pływały pielęgnice pawiookie albino.

Teraz przyszła kolej na akwarium "kolorowe" (ale nie pstrokate) , po części za namową Małżonki :) . Mój zbiornik jak już napisałem ma pojemność 924 litry o wymiarach 280x60x55h , fitrowany przez 5-cio komorowy sump o wym 100x50x50 (całość napędza pompa jebao 12000) , ogrzewanie 2x 300w jager , oświetlenie 4 belki po 27w led,całość stoi na stelażu własnej roboty obudowanym płytą meblową . 

To tyle na początek , na razie dużo czytam i próbuję nie połamać sobie języka na nazwach rybek z tego akwenu :).

ps. zbiornik zalałem  3 dni temu , jako dekoracji użyłem serpentynitu i jasnego drobnego piasku) no i z uwagi na to że Żonka wymaga trafiło do akwa też zielsko (anubias, microsorium i bolbitis)

Pozdrawiam , i na pewno będę miał wiele pytań

Witaj na naszym forum ;)

Wymiary zbiorniczka robią wrażenie,no i przydała by się jakaś pokazowa fotka baniaczka :D

Swoją drogą ma się rozumieć że w filtracji nie płukałeś żadnych złóż tylko uruchomiłeś ją na nowo?Jeśli tak to biologia jest w sumie gotowa...

Co do obsady to zależy czy idziesz  mbunę czy non-mbunę?

6 minut temu, egon44 napisał:

Witaj na naszym forum ;)

Wymiary zbiorniczka robią wrażenie,no i przydała by się jakaś pokazowa fotka baniaczka :D

Swoją drogą ma się rozumieć że w filtracji nie płukałeś żadnych złóż tylko uruchomiłeś ją na nowo?Jeśli tak to biologia jest w sumie gotowa...

Co do obsady to zależy czy idziesz  mbunę czy non-mbunę?

Fotkę spróbuję wieczorem wkleić (teraz za jasno aby pstryknąć), Cała zawartość sumpa została nie ruszana, Będzie mbuna.

A czy można zapodać link z innego forum gdzie mam galerię?(jest tam opis od początku powstawania mojego zestawu)??

Fotkę spróbuję wieczorem wkleić (teraz za jasno aby pstryknąć),

Spoko nie spieszy się ;) 

5 minut temu, pudło napisał:

Cała zawartość sumpa została nie ruszana

Więc biologia przygotowana...

9 minut temu, pudło napisał:

Będzie mbuna.

No i git :D teraz tylko czekać na nowy temat odnośnie obsady do zbiorniczka...

1 minutę temu, egon44 napisał:

No i git :D teraz tylko czekać na nowy temat odnośnie obsady do zbiorniczka...

No i tu zaczną się schody hehe , sto razy oglądałem i mniej więcej wiem jakie chcę ryby , ale za każdym razem nazwy mi się plączą :) , ale będę kopiował i wklejał ( mam jeden zestaw-typ) już upatrzony w jednym z tematów na forum . Muszę w innym temacie pisać o docelowej obsadzie?

2 minuty temu, pudło napisał:

Muszę w innym temacie pisać o docelowej obsadzie?

No wypadało by trzymać się zasad naszego forum i napisać nowy temat odnośnie planowanej obsady tutaj http://forum.klub-malawi.pl/forum/24-obsada-akwarium-z-pyszczakami/