Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do zarybienia zbiornika mam jeszcze sporo czasu, ale postanowiłem już teraz założyć ten wątek.

Jestem w trakcie budowy takiego akwarium (204x67x50) - http://forum.klub-malawi.pl/683l-scianie-t27194.html

Wystrój zamierzam zrobić ze skałek DIY, zabudowując boki zbiornika, gdzie będą dodatkowo nawisy skalne oraz gdzieś mniej więcej w miejscu "złotego podziału" grupa skałek.

Tak więc przy litrażu 683 brutto, ryby będą miały stosunkowo dużo miejsca do pływania (niewiele skał).

Tego typu wystrój "prosi się" o obsadę non-mbuna, no i taką w pierwszej wersji rozważałem.

Przeczytałem wątek o doborze obsady non-mbuna (http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020p21.html) oraz wątki wielu osób dobierających tego typu obsady, oglądając jednocześnie masę zdjęć i filmów.

Nie chcąc zaczynać tego wątku pytaniem typu "proszę o propozycje obsady do mojego zbiornika", napiszę czego bym oczekiwał.

Wydaje mi się że zbiornik będzie bardziej atrakcyjne wyglądał (oczywiście subiektywnie wg mnie) jeśli będzie bardziej "żywy". Mam na myśli to że non-mubuna rośnie do większych rozmiarów i pływa bardziej majestatycznie, a mbuna to w większości takie "dzikusy".

Mógłbym do zbiornika włożyć dużo skał i pójść właśnie w kierunku mbuny, ale nie chcę po pierwsze dlatego że będzie to zbiornik dwustronny (nie chcę go zawalić skałkami, tym bardziej że będę je robił - koszty) oraz ta dzikość mbuny, która jest atrakcyjna ma swoje granice (nie zależy mi na wyłącznym oglądaniu walk o terytorium gonitwach oraz nieuniknionych przy tym zgonach np. http://forum.klub-malawi.pl/msobo-magunga-576l-t26747.html?&highlight=msobo+koniec).

Chcąc osiągnąć pewien kompromis, po przeczytaniu artykułu o łączeniu aulonocar z mbuną chciałbym spróbować czegoś takiego.

1. Pseudotropheus saulosi (kilkanaście sztuk)

2. Pseudotropheus acei (odmiana -luwala reef) ok. 10szt

3. Jakaś aulonocara

ad1. Saulosi (być może oklepane i pospolite, ale nie dla mnie bo nigdy nie miałem) prezentowało by się atrakcyjne zarówno kolorystycznie jak i biorąc pod uwagę żywiołowość.

ad2. większa grupka Acei z tego co doczytałem będzie pływać stadnie w toni (w moim akwarium będzie do tego miejsce). Fajnie to wygląda np. tu

ad3. Na początku chciałem aby te "malawijskie pawie" były czerwone lub pomarańczowe ale z tego co doczytałem to w większości sztuczne hybrydy. Po przemyśleniu sprawy nie "cisnę" w kierunku tych kolorów. Bardzo podoba mi się odmiana Stuartgranti Usisya. Samce są po prostu cudne. Myślałem przez chwilę również nad Protomelas taeniolatus Boadzulu Namalenje (świetne kolory, żywieniowo pewnie też dałoby radę) ale z opisu tej ryby w serwisie wynika, że rośnie nawet do 23cm, a ja nie chcę jak to ktoś napisał "karpi" w akwarium.

Moje wątpliwości są następujące:

1. Czy saulosi będzie się dobrze czuło (a to pewnie ważne biorąc pod uwagę wybarwienie) przy niewielkiej ilości skał.

2. Czy mogę mieć wiele samców saulosi, żeby kolorystycznie było niebiesko i żółto

3. Ile samców aulonocary mógłbym wpuścić?

4. I tak ogólnie czy dobrze kombinuję, bo wydaje mi się że żywieniowo jest dopuszczalnie i temperamentem również (przynajmniej z tego co doczytałem).

Przepraszam za ten przydługawy eleborat i bardzo proszę o opinie.

PS. Nie skreśliłem definitywnie jeszcze non-mbuny. Ciekawą obsadę ma Agnieszka&Marcin. Myślałem też właśnie nad taką wraz z dołączeniem do niej "yellowków" ale jednak bardziej atrakcyjna wydaje mi się zaproponowana przeze mnie wcześniej wersja.

Opublikowano
Myślałem przez chwilę również nad Protomelas taeniolatus Boadzulu Namalenje (świetne kolory, żywieniowo pewnie też dałoby radę) ale z opisu tej ryby w serwisie wynika, że rośnie nawet do 23cm, a ja nie chcę jak to ktoś napisał "karpi" w akwarium.

Spokojnie możesz bo nie rosną tak duże, 8 letni samiec Harisimi'ego ma 18 cm i raczej już większy nie urośnie.