Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Jakuś napisał:

To to nie działa tak jak w morskim, że do RO wsypuje sól i mam gotową wodę ? Myślałem że to analogiczna sytuacja.

No i z pewnością w morskim nie wykonują żadnych pomiarów ;).

Opublikowano

Szczerze, oprócz zasolenia i temperatury nigdy w życiu nie mierzyłem niczego w akwarium morskim bez korali SPS i nigdy nie miałem problemu ani z rybami, ani z koralowcami miękkimi czy LPS. Generalnie akwarystyka morska jest tak wyolbrzymiana że to jest niepojęte, ale to akurat nie ma żadnego znaczenia. 

Opublikowano
10 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

...wystarczy  pH w zakresie 7.4 - 9.0  NO2 i NO3. Reszta jak chcesz.

Jeśli kolega chce robić Malawi z wody RO to raczej musi jeszcze także kupić test KH i GH . oraz Buffer oraz Sól do mineralizacji wody by wyjść na te KH 8-10 a GH 5-7 .

10 godzin temu, Jakuś napisał:

jeżeli ma mi to dać ujawnienie wiedzy, to mogę zaryzykować i kupić te testy, boje się tylko że zakurzą się w szafce po jednym użyciu :)

Nie ma obawy - wiedza nie boli tylko powoduje że większość zaczyna myśleć :D

a wtedy okazuje się że nie wszystko jest takie cacy jak było bez testów a  i morszczyzna i każdy inny biotop nie jest takim samograjem . Stosowanie nowoczesnych preparatów dla Malawi też zaczyna ciągnąć więc pomiary czasami stają się nieodzowne, bo to nie jest wygrodzony kawałek jeziora z dostępem do setek km2 jego powierzchni.

Jak już kupisz te testy to poczytaj to

robiłem tak chyba z 2 lata ale w końcu mi się znudziło i powróciłem do wody z kranu przez ustrojstwo.:D

powodzenia.

Opublikowano
6 godzin temu, deccorativo napisał:

Jeśli kolega chce robić Malawi z wody RO to raczej musi jeszcze także kupić test KH i GH . oraz Buffer oraz Sól do mineralizacji wody by wyjść na te KH 8-10 a GH 5-7 .

..w tym przypadku tak.  Ale jeżeli  nie chce robić Malawi z wody RO to w zupełności wystarczą te co podałem i  tym kontekście napisałem.

Opublikowano
Dnia 14.06.2017 o 08:23, deccorativo napisał:

Nie ma obawy - wiedza nie boli tylko powoduje że większość zaczyna myśleć :D

a wtedy okazuje się że nie wszystko jest takie cacy jak było bez testów a  i morszczyzna i każdy inny biotop nie jest takim samograjem . Stosowanie nowoczesnych preparatów dla Malawi też zaczyna ciągnąć więc pomiary czasami stają się nieodzowne, bo to nie jest wygrodzony kawałek jeziora z dostępem do setek km2 jego powierzchni.

Jak już kupisz te testy to poczytaj to

robiłem tak chyba z 2 lata ale w końcu mi się znudziło i powróciłem do wody z kranu przez ustrojstwo.:D

powodzenia.

Ustrojstwo to rozumiem, że jest ten filtr  przez który się przepuszcza kranówkę i w zależności od zawartości NO3 w wodzie kranowej, daje albo wkład węglowy albo purolite ? 

Kolejne pytania: 
1. Piasek, mam po morskim 20kg Nature Ocean Live Argonite, czy mogę go wykorzystać po przepłukaniu w kranówie ? 

2. Jak duża warstwa piachu jest konieczna w malawi ? 

Opublikowano

Zle doczytałeś temat o ustrojstwie.

Jest wersja I dla tych co mają niskie NO3 w kranie i wtedy tylko wkład węgla blokowego lub dla tych co mają w kranie NO3 >10ppm wersja II wkład węgla blokowego + drugi korpus z Purolite A520E.

ad1 - jak najbzrdziej wypłucz z soli i jest OK

ad2 - zazwyczaj dajemy 4-5cm

Opublikowano

Ta warstwa piasku 4-5 cm ma jakieś większe zastosowanie, tzn jeżeli chodzi o biologię w akwarium, czy też jest potrzebna rybom ? Czy chodzi tylko o walory wizualne ? 
Pytam, ponieważ tego piasku co ja mam to jest pewnie jakoś maks 3cm i nie wiem czy trzeba będzie dokładać czy tyle wystarczy.

Opublikowano

Dużo informacji masz też w FAQ - poradnik dla początkujących. Warto poczytać i masz filmiki z ich naturalnego środowiska. Polecam bo sam też dużo się dowiedziałem jako świeżak w biotopie malawi.