Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie i Panie czy taka obsada pasuje do mojego nowego szkiełka?

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus Socolofi lub Acei

Iodotropheus sprengerae

Saulosi chciałbym w układzie wielosamcowym reszta może być w 1+4/5

Opublikowano

Obsada powinna się sprawdzić,ryby dobrane pod względem diety,temperamentu zachowania,jednak w przypadku acei kierowałbym się w ich większa ilość 8-10szt,bo to ryba stadna i najlepiej czuje się w większej grupie pływając w toni...

Co do socolofi to mogą być agresywne i rozstawiać ryby po kątach,chociaż wcale nie muszą,ale myślę że w tym zbiorniku o długości 200cm,powinno być spokojnie(jeśli się mylę,to proszę innych kolegów o poprawę)...

Wszystko jednak wyjdzie się w praniu ;)...

Opublikowano

Super, dzięki za odpowiedź

Czyli saulosi 2/3 +7 (tu mam już wybarwione ryby więc układ dobiore bez problemu)

Acei i sprengerae zamówię po 10-12 maluchów docelowo rdzawy 1+4/5 Acei 10. W sumie 26 ryb czy to nie za dużo?

Opublikowano

Saulosi i rdzawe to jedne z najmniejszych pyszczaków więc bez obaw jak masz pewność co do saulosi to daj 3+7 a reszta po 12 maluchów i niech się dzieje :) (w razie potrzeby zredukujesz nadmiarowe samce)

Opublikowano

Sugeruję, uwzględniając długość akwarium (200cm) i ilość gatunków (3), obsadę wielosamcową w każdym z gatunków:

I. sprengerae 3/5

P. acei 3/5

P. saulosi 3/5-7

Efekt wizualny będzie dużo lepszy, szczególnie wtedy, kiedy wszystkie w pełni się wybarwią i zaczną przystępować do tarła.