Jump to content

Recommended Posts

Posted

mam akwa 112l i tak jak mi doradzono pozbyłam się trzech auratusów :oops: i został mi samiec saulosi. Przeniosłam go do mniejszego akwa i dokupiłam 8 małych saulosków, żeby dobrać samca i 5 lub 6 samic. Mają na razie ok 2 cm, ale bardzo szybko rosną. Przy jakiej wielkości małych, będę mogła wpuścić z powrotem tego dorosłego?

Posted

samca wpuść dopiero gdy młode nie zmieszczą mu się do pyska, tak jest bezpiecznie, myślę jak młode będą miały jakieś 3-4 cm, możesz śmiało już go wpuścić.

Posted
Przeniosłam go do mniejszego akwa i dokupiłam 8 małych saulosków, żeby dobrać samca i 5 lub 6 samic. Mają na razie ok 2 cm, ale bardzo szybko rosną. Przy jakiej wielkości małych, będę mogła wpuścić z powrotem tego dorosłego?

Do mniejszego?! Tzn. ile litrów ma akwarium?

Co do pytania... wydaje mi się, ze gdy młode ryby będą miały tak z 3-4cm bez obaw będziesz mogła wpuścić dorosłego :P

Posted

Samiec saulosi jest w akwa ok 90l. A czy u małych saulosi samiczki mogą mieć koniuszki górnej płetwy lekko czrne (leciutko), bo boję się, że mam za dużo samców. 2 są na pewno, ale nie wiem co z resztą. A czy może być układ 2+5, czy musi być 2+6.

Posted

2+6 jakoś bardziej do mnie przemawia, choć 2+5 też pewnie przejdzie:) Nie wiem jak koledzy ale u mnie już 1,5 cm pysie lądują w akwa ogólnym i jak dotąd nie odnotowałem żadnych strat. Obsada to typowy standard- maingano, rdzawe i hongi łącznie ponad 30 szt w 313 L