Skocz do zawartości

Rozmnażanie po raz pierwszy - Metriaclima Membe Deep

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samica ma już młode w pysku (widać przez pysk). Jest to na mniej więcej 3-4 tydzień. To moje pierwsze doświadczenia z tym gatunkiem i generalnie z Malawi. Ryba pływa w akwarium z innymi, raczej się chowa i podjada pokarm (niewiele)...

Pytanie: jak bezpiecznie odseparować młode?

Mam kotnik, akwarium 12l. itd. tylko jak wydostać je z pyska?

Opublikowano

Jeżeli już na upartego chcesz mieć młode to odłów samice jak najszybciej się da bez ganiania jej po akwa i zostaw w kotniku aż wypuści młode.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W 12 litrowym kotniku one nie dorosną do wielkości "handlowej" odpuść i zostaw samicę w spokoju, jak masz dużo małych kryjówek w akwa to może coś z maluchów się uchowa.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jeżeli już na upartego chcesz mieć młode to odłów samice jak najszybciej się da bez ganiania jej po akwa i zostaw w kotniku aż wypuści młode.

Bez ganiania to chyba ciężko będzie, wystarczy, że zamoczę siatkę i już ryb nie ma :)

-- dołączony post:

...jeżeli było to jej pierwsze tarło to ja bym Ci radził zostawić wszystko jak jest a unikniesz zestresowania samicy . Poczekaj do następnego tarła...

Tak - to pierwsze tarło...

-- dołączony post:

A ja zapytam z kolei, w jakim celu chcesz odseparowywać młode? Masz zamiar handlować, czy ot tak, dla siebie?

Tak po prostu z czystej ciekawości, obserwacji itd. Jak podrosną to może i sprzedać (w końcu pokolenie F2)?

-- dołączony post:

W 12 litrowym kotniku one nie dorosną do wielkości "handlowej" odpuść i zostaw samicę w spokoju, jak masz dużo małych kryjówek w akwa to może coś z maluchów się uchowa.

Za miesiąc lub dwa chce postawić drugi zbiornik 200l. w pracy, który zalega mi na chwilę obecną w piwnicy, więc miałyby gdzie pływać ;) Jeśli nie to mam jeszcze wolną 60l. w piwnicy :)

Opublikowano

Jak to jej pierwsze tarło to odpuść sobie odłowienie samicy,naprawdę szkoda ją stresować...

Jak na razie polecam tylko obserwację samicy,może akurat trafisz na moment wypuszczania maluchów z pyszczka(bezcenne) ;) ...

Opublikowano
Jak to jej pierwsze tarło to odpuść sobie odłowienie samicy,naprawdę szkoda ją stresować...

Jak na razie polecam tylko obserwację samicy,może akurat trafisz na moment wypuszczania maluchów z pyszczka(bezcenne) ;) ...

Też mi jej szkoda, nawet teraz jak próbuje się gdzieś ukryć przed natarczywym samcem i podczas karmienia, kiedy to próbuje wyłapać drobny pokarm - swoją drogą zastanawiałem się czy karmi młode czy siebie? Natomiast z tym wypuszczaniem młodych z pyska to może być jej ciężko, bo mam też sporo małych narwanych synodontisów...

Opublikowano
Też mi jej szkoda, nawet teraz jak próbuje się gdzieś ukryć przed natarczywym samcem i podczas karmienia, kiedy to próbuje wyłapać drobny pokarm - swoją drogą zastanawiałem się czy karmi młode czy siebie?
Raczej samiczka skubie pokarm dla siebie,prawdopodobnie maluchy mają jeszcze woreczki żółciowe z których pobierają pokarm..

Natomiast z tym wypuszczaniem młodych z pyska to może być jej ciężko, bo mam też sporo małych narwanych synodontisów...

I nie tylko synodontisów ;)...Masz lekkie przerybienie,ale sądząc po ilościach ryb to zapewne młode ryby,gdzie szykuje się tobie redukcja w późniejszym czasie z nadmiaru ewentualnych samców ...

Na ta chwilę jak samiczka wypuści młode to marne szanse żeby przetrwały przy obecnych rybach,jednym słowem ''Natura zrobi swoje''

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kilka dni temu zauważyłem w szczelinie małego podrostka (farciarz), ma się dobrze, wcina shrimp mixa unoszącego się w toni i wygląda już czasami ze szczeliny :)

Tymczasem ta sama samica po raz kolejny ma młode w pysku, jak również jedna Cynotilapia Hara i dwie z Elongatusów

Mnożą się na potęgę :o