Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam ryby ok. 3 cm.

Wszyscy zalecają raz/tydz. głodówkę.

Czy dotyczy to również małych ryb czy tylko dorosłych?

Czy takim maluchom głodówka nie zaszkodzi?

Dodam, że akwa mam świeże więc glonów na przekąskę raczej mało

Karol

Opublikowano

Ja tez czytalem, że w przypadku narybku (a za taki uważa się o ile wiem ryby do 1 roku) nie należy stosować głodówki. Dlatego pomimo, że mam rybki ok. 6 cm już to głodówki nie stosuję i nie zamierzam, do momentu w którym osiągną dorosłe wymiary lub przekroczą jeden rok.

Pozdrawiam

Opublikowano
w przypadku narybku (a za taki uważa się o ile wiem ryby do 1 roku)

Roczne ryby to jeszcze narybek :?: :shock: :D

Przecież po roku to niektórem mogą mieć po 10 cm i regularnie podchodzić do tarła... Takich ryb jakoś nie potrafiłbym nazwać narybkiem, ale skoro i wśród ludzi coraz częściej dzieci rodzą dzieci, to wszystko jest możliwe :wink: .

Chyba, ze mowa o rybach konsumpcyjnych, to faktycznie, 15 cm karp to jeszcze "narybek" :wink: .

O głodówkach wszystko już zostało napisane, więc nie będę powtarzał :wink: .

Opublikowano

MateuszT ja tylko powtarzam, co gdzieś przeczytałem. Nie potrafię sam określić, w jakim wieku ryby to narybek jeszcze, więc opieram się na tym, co gdzieś (nie potrafię teraz podać gdzie) przeczytałem. Argumentem było właśnie, że ryby rosną w różnym tempie i wielkość nie określa stanu ich dojrzałości, natomiast decydujący jest wiek. Wydawało mi się to logiczne, ale jeśli się mylę, to przepraszam za wprowadzenie kogokolwiek w błąd. Być może inni doświadczeni koledzy się jeszcze wypowiedzą na ten temat i rzucą trochę światła.

Pozdrawiam

Opublikowano
MateuszT ja tylko powtarzam, co gdzieś przeczytałem. Nie potrafię sam określić, w jakim wieku ryby to narybek jeszcze, więc opieram się na tym, co gdzieś (nie potrafię teraz podać gdzie) przeczytałem. Argumentem było właśnie, że ryby rosną w różnym tempie i wielkość nie określa stanu ich dojrzałości, natomiast decydujący jest wiek. Wydawało mi się to logiczne, ale jeśli się mylę, to przepraszam za wprowadzenie kogokolwiek w błąd. Być może inni doświadczeni koledzy się jeszcze wypowiedzą na ten temat i rzucą trochę światła.

Może troche czpiam się słówek :wink: .

Masz trochę racji, ale wiek jest tak samo względny, jak wielkość ryby. Weźmy za przykłąd ryby karpieńcowate, które bardzo często żyją tylko kilka/kilkanaście miesięcy. Mają tylko kilka tygodni pory deszczowej i w tym czasie mają złożyć ikrę, żeby gatunek przetrwał. W ich przypadku trudno powiedzieć, że narybkiem przestaną być po roku, jeśli zgodnie z ich naturalnym cyklem życiowym tego roku nie dożyją.

Poza tym tempo wzrostu, a także dojrzewania łciowego zależy od wielu czynników- metabolizm w dużej mierze zależy od temperatury. W niższej, organizmy mówiąc wprost "później się starzeją", ale pewnie w jakimś też stopniu później dojrzewają (nie poparte źródłami- raczej na chłopski rozum :wink: ).

Opublikowano

MateuszT niestety nie przypominam sobie, gdzie to przeczytałem. Zaraz pogooglam nt. narybku. Moja wiedza nt. akwarystyki ogranicza się do malawi i o narybku do jednego roku czytałem właśnie w odniesieniu do pyśków. Nie upieram się przy tym niemniej jeśli się mylę, to prosiłbym o podanie kryteriów narybku. Jeśli nie wiek, to rozmiar - myślę, że pomogłoby to nie tylko mnie. Nie wiem - czy za narybek uznawać ryby nie w pełni wybarwione np.? Ale to tez nieprecyzyjne, bo nie tylko gatunki, ale i osobniki w różnym wieku się wybarwiają. Kto pomoże to wyjaśnić? Może jest tu jakiś ichtiolog wykształcony? Wiem że na forum udziela się Jakub, ale nie wiem czy działa też tu na forum ;)

Pozdrawiam