Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!od jakiegoś czasu śledzę wątki o rybach z jeziora Malawi,posiadam zbiornik 120x50x50,chciałbym hodować dwa gatunki ryb.od 7 lat posiadam ryby z Tanganiki obecnie mieszka u mnie paracyprichromis blue neon 14 szt i para altolamprologus calvus.Żona namawia mnie na cos bardziej kolorowgo,podobaja mi się różne odmiany cynotilapia,metriaclima,labidochromis.Może podpowiecie mi w jakim układzie trzymać wymienione gatunki.

Z góry dzięki za odp!!!

Pozdrawiam bolek1pl

Opublikowano
Może podpowiecie mi w jakim układzie trzymać wymienione gatunki.

Układ 1+3/4 powinien być ok,jeśli chodzi o propozycję kolegi powyżej...

Opublikowano

1.cynotilapia sp white top hara gallireya reef 2+5

labidochromis hongi red top 2+5

2.metriaclima gold kawanga 2+5

cynotilapia afra jalo reef 2+5

3.labidochromis caeruleus 2+5

iodotropheus sprengerae 2+5

tak bym to widział,teraz które wybrać?wszystkie są piękne;)

pozdrawiam

Opublikowano

No piękne połączenie cynotilapia hara przewaga mięsa w diecie a labidochromis hongi roślinożerca.

Ipdotropheus sprengerae uroda dyskusyjna nie wszystkim może się podobać. Jako dopełnienie kolorystyczne tak ale nie jest to gatunek na którym budowałbym obsadę.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
No piękne połączenie cynotilapia hara przewaga mięsa w diecie a labidochromis hongi roślinożerca.

Ipdotropheus sprengerae uroda dyskusyjna nie wszystkim może się podobać.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

miałbyc labidochromis perlmutt sorki za pomyłkę

Opublikowano

Bolek jeżeli chodzi o rdzawe to zdecydowanie jedna z ładniejszych ryb jakie masz w opcji . Aaaaaalleeeee oświetlenie musi być dobre . U mnie na naświetlaczach 10W wyglądały słabo , a pod świetlówkami 16 000k poprostu inna ryba.

Opublikowano

Jeśli podoba Ci się Iodotropheus Sprengerae to połączyłbym go z Pseudotropheus Saulosi i tutaj spokojnie można spróbować układów z dwoma samcami przy obu gatunkach, czyli np. 2+6 Saulosi i 2+5 Sprengerae. Sam mam taki baniaczek i jak teraz patrzę na już wyrośnięte ryby to gdyby się cofnąć i mieć już jakieś doświadczenie na początku, zdecydowałbym się właśnie na taką obsadę...

Opublikowano
Egon no nie przesadzaj liczbę samic spokojnie można zwiększyć do 5 lub 6.

Mnie chodziło o twoją propozycję trzech gatunków,dlatego zaproponowałem układy 1+3/4...

Jeśli chodzi o obsadę dwu gatunkową to zbiornika kolegi to jak najbardziej jestem za układem 5/6 samic...