Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś zauważyłem, że jeden z moich yellow stracił na ruchliwość, niestety 10 min temu musiałem go wyłowić bo padł, od razu zrobiłem testy na wodę. Ph 7.5, no2 = 0.025, natomiast no3 wyskoczyło mi 120 !, co tydzień robię ppodmiany wody około 20%, puszczam wodę przez filtr węglowy oraz dolewam preparat kordon amquel plus, po każdej podmianie. Czy test mógł się pomylić albo być wadliwy ? U innych ryb nie widzę kompletnie jakiejkolwiek zmiany, rosną zdrowe są ruchliwe, dobrze przyjmują pokarm. W czym może byc problem ?

Opublikowano

Test JBL'a kropelkowy ? może coś źle odczytałeś, powtórzyłeś test czy tylko raz zrobiłeś.

Ja bym nie czekał tylko podmienił 40% wody i zrobił ponownie test.

Z ciekawości spytam, po co lejesz równolegle Amquela i puszczasz przez węgiel ? w zasadzie przy Amuelu nie musisz używać węgla, skoro już lejesz chemię :) dla pewności jak mniemam :)

Zauważyłeś wcześniej u tej ryby jakieś objawy ? może to pobicie ? Czy ryby ocierają się o skały i piasek ?

Opublikowano

Oczywiście jbl :-)

Kordon dolewam dla pewności.

Właśnie wcześniej nie zauważyłem dziwnych zachowań, ale kilka razy widziałem, że ryby ocierały się o piasek, ale to bardzo bardzo rzadko

Opublikowano

Dobra te kilka razy to nie problem, u mnie od czasu do czasu też się ryby muszą podrapać a parametry mam dobre.

Nie chce mi się po nocy wertować, podawałeś parametry kranówy ? Sprawdź jeszcze raz No3 i nawet przy sztucznym świetle odczytaj wynik, jak jest tak wysoko to poważnie podmień te 40% wody. Ten Amquel to mógł w sumie uratować ryby :) ale musisz coś zrobić z tym no3 czym prędzej.

Opublikowano

Kurcze do tej pory wszystko było ok, w piatek no3 po podmianie pokazywalo 10 a no2 poniżej 0.025. Może coś źle zrobiłem. Jutro zrobię jeszcze raz test, tylko jedna rzecz mnie zastanawia, a mianowicie jest to 4 yellow który mi padł w przeciągu 2 miesiecy...

Opublikowano

Niemożliwe żeby od piątku do poniedziałku No3 skoczyło z 10 do 100+, przy jednoczesnym tak niskim No2.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Opublikowano
Niemożliwe żeby od piątku do poniedziałku No3 skoczyło z 10 do 100+, przy jednoczesnym tak niskim No2.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Podejrzewam, że mogło by gdyby nie było filtracji i tony odchodów, a tego u mnie nie ma narurowiec czyści pięknie