Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, iquitos68 napisał:

Wiadomo, powinno się teraz otworzyć temat doktorski, pomierzyć zawartość chloru w wodzie filtrowanej z różną prędkością przez ustrojstwo. Wtedy byśmy wiedzieli na pewno w jakim stopniu ta zależność występuje. Jednakże wiele osób pisze, że wolna filtracja przynosi lepszy efekt, który widzą po zachowaniu się ryb.

No właśnie..każdy ma inne z tym doświadczenia.  Ja zawsze daję   ciśnienie na full i odpukać nigdy nic mi się nie przytrafiło.  Ale może dlatego  ( o czym się nie pisze) ,że przez moment  puszczam może nie gorącą  ale bardzo ciepłą wodę. Chodzi o to aby węgiel otworzył swoje pory co poprawia jego skuteczność. Być może lejąc zimną wodę w ten sposób ograniczamy jego skuteczność ? Co by mnie nie zdziwiło. Generalnie nie należy " ustrojstwa" traktować jako coś co w 100% zapewni nam pewność w eliminowaniu chloru  ale jako coś co w bardzo znacznym stopniu pomoże go usunąć. Ot ..dodatkowy bajer , w dużej mierze skuteczny ale nie zapewniający na 100% skuteczności...Przynajmniej ja tak do tego podchodzę.

Opublikowano

Ja wypowiem się moim doświadczeniem, jak nie miałem ustrojstwa do nalewania. :) 

Lałem wodę która była 24 godziny wcześniej wlana do baniek 5 l,wtedy wlewałem do akwarium.

To zależy od ujścia wody kto jako ma,czasem mi się zdarzało wlać wodę bezpośrednio z kranu i nic nie było.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
On 4/21/2016 at 4:59 PM, deccorativo said:

3/ Szybkozłączki wkręcone do korpusu do podłączenia wężyka 3/8" - szt 2

https://sklep.osmoza.pl/zlaczka-zp38gz14-p-1463.html - 2 szt

Przepraszam, ale czy tych złączek nie potrzeba 3 sztuki?

Patrząc na zdjęcie w pierwszym poście, coś jest nałożone na złączkę, która zastępuje słuchawkę, a dopiero potem jest czerwony wężyk.

Dobrze kombinuję?

Edytowane przez AquaNoob
Uzupełnienie informacji
Opublikowano
48 minut temu, AquaNoob napisał:

Przepraszam, ale czy tych złączek nie potrzeba 3 sztuki?

Patrząc na zdjęcie w pierwszym poście, coś jest nałożone na złączkę, która zastępuje słuchawkę, a dopiero potem jest czerwony wężyk.

Dobrze kombinuję?

Wystarczą 2 sztuki - złącze do słuchawki jest od razu z szybkozłączką 3/8". 

Opublikowano
Just now, rafalniski said:

Wystarczą 2 sztuki - złącze do słuchawki jest od razu z szybkozłączką 3/8". 

Na zdjęciu z osmozy nie widać żadnej szybkozłączki:

610588785_250px_Szybkozczka-DNT-prostka-przewd-gwint-zewntrzny.jpg.d085dec0ade387e61121c643e1b1e773.jpg

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, AquaNoob napisał:

Na zdjęciu z osmozy nie widać żadnej szybkozłączki:

610588785_250px_Szybkozczka-DNT-prostka-przewd-gwint-zewntrzny.jpg.d085dec0ade387e61121c643e1b1e773.jpg

Do tego gwintu przykręcasz wąż od prysznica...

Edytowane przez Robson79
Opublikowano

Szybkozłączka to jest ten pierścień u dołu, w który wciska się wąż 3/8".
Podane na liście złączki są podobne, ale różnią się gwintem - w korpusie jest 1/4" a w prysznicu 1/2".