Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok... dzięki decco, czyli z wodą nie jest tak źle?

te siarczany mogłby być niższe...bo jednak okrzemki wciąż pojawiają się ale to już inna walka;-)

to zamówienie już w trakcie

Opublikowano (edytowane)
Dnia Monday, March 06, 2017 o 22:58, wojtekr napisał:

Robiłeś testy jak działa złoże? 

Hej,

W zasadzie ustrojstwo w wersji II zbudowałem lekko na wyrost. Wszystko złożyłem na cacy aby nic nie cieklo, gąbka leżała równo i jestem po pierwszych testach. Według wodociągów NO3 z kranu leci na poziomie 1,5 ppm - co mniej więcej potwierdzają testy JBLa (na skali miedzy 1 a 5) natomiast z ustrojstwa mam < 0,5 ppm - według oczu mojej drugiej połowy. Jak nie patrzeć wszystko działa zgodnie z założeniem.

Edytowane przez Gość
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Wszystkich,

prosiłbym o kilka informacji , a mianowicie zbudowałem zestaw nr. 2 wedle wskazówek deccorativo - dzięki :) i chciałbym się upewnić w kilku kwestiach :

- podłączenia w kolejności : woda z kranu, filtr węglowy, purolite  - jest ok ?

- czy purolite trzeba jakoś aktywować / płukać ? jak długo ?

- jak długo spełnia swoją role purolite ? - czy można go jakoś aktywować ponownie ?

Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam 

Opublikowano
3 godziny temu, haribo napisał:

prosiłbym o kilka informacji , a mianowicie zbudowałem zestaw nr. 2 wedle wskazówek deccorativo - dzięki :) i chciałbym się upewnić w kilku kwestiach :

- podłączenia w kolejności : woda z kranu, filtr węglowy, purolite  - jest ok ?

Jest ok ...

Poczytaj post nr 3 w tym temacie...

3 godziny temu, haribo napisał:

- czy purolite trzeba jakoś aktywować / płukać ? jak długo ?

- jak długo spełnia swoją role purolite ? - czy można go jakoś aktywować ponownie ?

Opublikowano

Troszeczkę was zaskoczę ustrojstwo nie dawno zakupiłem,korpus wkład węglowy jak pisaliście.Ale podpięty jest tylko do zimnej wody,boje się lać taką zimną wodę prosto z kranu aby nie zmienić zbyt szybko temper...  woda miejska.Co do odmulania mam drobny kamyk biały i czarny, noszą go co chwilkę  do przodu na szybę i to mnie dener..mam taki odmulacz gdzie zasysa mi kamyki i w ten sposób przenoszę go na tyły..Co do ustrojstwa doradzicie lać zimną?kiedyś lałem zimną bez korpusu ryby padały..

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, krystiann napisał:

Troszeczkę was zaskoczę ustrojstwo nie dawno zakupiłem,korpus wkład węglowy jak pisaliście.Ale podpięty jest tylko do zimnej wody,boje się lać taką zimną wodę prosto z kranu aby nie zmienić zbyt szybko temper...  woda miejska.Co do odmulania mam drobny kamyk biały i czarny, noszą go co chwilkę  do przodu na szybę i to mnie dener..mam taki odmulacz gdzie zasysa mi kamyki i w ten sposób przenoszę go na tyły..Co do ustrojstwa doradzicie lać zimną?kiedyś lałem zimną bez korpusu ryby padały..

Ja np mam korpus z wkładem węglowym podpięty pod słuchawkę prysznicową gdzie ustawiam sobie temperaturę podobną do tej w akwarium mieszając ciepłą wodę z zimną...Jeśli nie masz takiej możliwości to musisz czekać aż woda nabierze podobnej temperatury w zbiorniku...Ale kiedyś jak lałem też zimną wodę to wpierw wsadzałem grzałkę akwarystyczną do wiaderka w ten sposób temperatura wody była zbliżona do tej w zbiorniku...

Oczywiście jeśli masz jakieś pytania to też jestem do dyspozycji na priv ;) 

Ps.Już mnie uprzedził kolega ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano
2 minuty temu, krystiann napisał:

No tak jak się postaram to mogę podłączyć  pod umywalką,na zaworkach do trójnika i na węża tak będę sterował ciepłą i zimną dzięki..

..zrób tak aby było Ci wygodnie. Chodzi o to abyś jednocześnie przepuszczał wodę zimną i ciepłą :)