Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, deccorativo napisał:

czym mniejsza średnica rury i większa długość rury co w niej płynie woda tym większy spadek ciśnienia na wylocie czyli tym mniej będzie wylatać:( l/h

Henryku w przypadku kolegi to chyba nawet dobrze że woda będzie powoli ciurkała do baniaczka z racji tego że będzie miał korpusy z węglem,oraz z purolite...

To da większą pewność co do skuteczności wyłapania jak największej ilości chloru oraz NO3 przez wkłady...

Opublikowano

Masz oczywiście rację Andrzeju ale w tym przypadku wcale nie wiemy czy ten Purolite tu jest uzasadniony, a zawsze pozostaje kran którym regulujesz  temperaturę i szybkość nalewania wody do baniaka. Wystarczy pomyśleć by ustawić właściwie.

Opublikowano

Witam,

Dziś zamówiłem to ustrojstwo w wersji pierwszej, cena 127 zł. z przesyłką.

Mam pytanie odnośnie wkładu, po jakim czasie należy go wymienić na nowy ? 

Na co zwracać szczególną uwagę ?

I czy ten czerwony wężyk od słuchawki do korpusu jest w zestawie ?

Opublikowano
1 minutę temu, RADAKAM napisał:

Witam,

Dziś zamówiłem to ustrojstwo w wersji pierwszej, cena 127 zł. z przesyłką.

Mam pytanie odnośnie wkładu, po jakim czasie należy go wymienić na nowy ? 

Na co zwracać szczególną uwagę ?

Przeważnie na zakupionym wkładzie pisze jaka jest jego żywotność na ogół jest to  6 miesięcy lub 12000 litrów...

Wszystko też zależy od zanieczyszczenia wody,wtedy należy wkład wymieniać częściej...

Ja obojętnie ile wody przepuszczę przez korpus z tym wkładem to wymieniam go tak co 4 miesiące...

Koszt wkładu niewielki,a jaki komfort w oczyszczaniu wody ;) ...

Opublikowano

jak to nie widać kranika? 

a nie widzisz z tyłu dwu kranów jak byki jeden od ciepłej a drugi od zimnej wody

kręcąc jednym i drugim ustawisz i sik do akwarium i odpowiednią temperaturę.

49846ae04ac93f05gen.jpg

Opublikowano

Zestaw dotarł, przeoczyłem przezroczysty korpus w zamówieniu, ale biały też może być.

Jak rozdziewiczyć wkład ? Trzeba go jakoś wstępnie namoczyć ?

IMG_20160816_214656.jpg

Opublikowano
35 minut temu, RADAKAM napisał:

Zestaw dotarł, przeoczyłem przezroczysty korpus w zamówieniu, ale biały też może być.

Jak rozdziewiczyć wkład ? Trzeba go jakoś wstępnie namoczyć ?

Wystarczy jak przepuścisz przez korpus z  tym wkładem kilkanaście litrów wody,bo czasami zdarza się,że na początku leci lekko zabarwiona woda...Po przepłukaniu już będzie ok...

Opublikowano

w zależności jaki wkład zamówiłeś tak będzie;)

jak ten co polecałem czyli taki z węgla spiekanego  to i sedymentację 3um masz a woda od samego początku leci bezbarwna.

Jak kupiłeś taki z węgla kokosowego to sedymentacji nie masz a na początku leci woda zupełnie czarna aż się wypłucze ale oba dobrze najpierw przepłukać puszczając w kanał z 3x po10l wody by wypłukać możliwie dużo PO4 z tych wkładów węglowych.