Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, tak, chyba powoli mogę zdradzić, że Czarna Perła była niejako startem, wprowadzeniem po latach do współczesnego świata akwarystyki, do nowych możliwości, sprzętowych i chemicznych, a i człowiek też jest starszy i bardziej doświadczony, więcej rzeczy umie wykonać oraz ma więcej cierpliwości.

Wszystko pięknie, tylko jak wcisnąć do M3 coś wielkości szafy przewróconej na bok :)

Pogłówkowałem z żoną i dostałem pomarańczowe światło dla projektu o nazwie Czarna Perła 2.

Dlaczego pomarańczowe a nie zielone, już wyjaśniam, technicznie mogę realizować od razu, niestety mamy w tym roku bardzo okrojony budżet z racji urlopu wychowawczego żony. Więc muszę ostro spinać poślady i dorabiać zleceniami dodatkowymi, bo to co z pensji nie może być użyte na poczet projektu.

Tyle może wstępu, o sobie nie piszę, znamy się na forum od Października 2015, więc przechodzę do konkretów.

Wymiary - 170x58x50@12mm

Filtracja - kaseciak@DCT4000 - bez zmian, bo ta sama wysokość baniaka

Wystrój - może za wcześnie na planowanie, na pewno zostają te same skały

Obsada - na pewno na początku ta sama, może 4 gatunek pasujący do obecnych urwipołci

Szafka - nowa, właściwie taka sama, tylko że na 10 nogach a nie na 6 jak obecnie*

Pokrywa - Całkowicie nowa, DIY, jeszcze nie wiem jak się za nią zabrać ale wierzę w siebie

Oświetlenie - Jakoś zintegrowane z pokrywą, na pewno moduły LED ze sterownikiem LedDimmer 2.

Na chwilę obecną mam przygotowany projekt szafki z płyty o grubości 2,5cm.

Mam też kilka pytań.

Czy taki rozkład nóg jak w projekcie będzie ok ? to będzie jakieś 700kg rozłożone na 10 nóg, czyli około 70kg na nogę. W zasadzie nie martwię się o nogi tylko o konstrukcję szafki. W obecnym kształcie najlepiej pasuje do kanapy. dwie dolne prawe komory są schowane za bokiem kanapy, a reszta pełni rolę dekoracyjną jako wnęki na drobiazgi.

Drugie pytanie to nośność stropów w bloku z tak zwanej wielkiej płyty, myślę że te 700kg to nic wielkiego dla stropu, akwarium stoi w rogu ścian nośnych.

26461409681_64d2c8e2d9_o.jpg

Projekt jest we wczesnej fazie obmyślania, ale należę do osób, które raczej doprowadzają większość spraw do końca :)

pozdrawiam

Plezi

• Dziękuję 2
Opublikowano

A no właśnie urosło do 10.

Post był przygotowywany kilka dni temu :)a projekt kończyłem jeszcze dziś.

Dziś wstępnie też przedzwoniłem do kilku specy od klejenia.

Będzie 10, czyli po ~70kg na nogę. Chyba będzie spoko, szafka z porządnej płyty, pełne plecy.

Opublikowano

Wszystko masz przemyślane, poukładane... także tylko startować. Na wielkiej płycie może stać czołg i nic się nie będzie działo :D 10 nóżek to wg. mnie o 4 za dużo... Na imprezie na 1m2 tańczysz w 6 osób w kółku, skacząc i do sąsiada nie wpadasz, aa....powinno tak być wg. straszaków ;)

Opublikowano

Już dość dawno temu zauważyłem na OLX twój zbiornik na sprzedaż,i pomyślałem że albo kończysz z Malawi,albo szykujesz zmianę :D...

Jednak coś było na rzeczy hehe...

Ps.Powodzenia w nowym projekcie ;)...

Opublikowano

Masz dostęp do planów budynku? Może ma administrator? W rogu dwóch ścian nośnych to tonę w ciemno mógłbyś stawiać. Ja u siebie w domu gdzie stropy lali"chłopaki spod monopolowego" i wszystko się telepie jak się chodzi planuję w dalekiej przyszłości(pierw muszę ogarnąć to co mam) postawić 500~700L i to prawdopodobnie przy jednej ścianie nośnej. Trzymam kciuki za Twój projekt!!!

Opublikowano

Ja bym dała do czystej w 112. Parametry i tak masz świetne. Zmiana nie będzie aż tak odczuwalna. A jeśli to tylko na plus.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiedziałem nieco wcześniej o zamiarze Czarnej Perły 2 więc miałem czas przemyśleć temat.

Ja bym utrzymał ten czarny wystrój. tylko dokupić trochę tego czarnego piasku i kamieni do tła - koszt niewielki.

Teraz widać jedną z wielu zalet kaseciaka :D - przekładasz z 280l do 500l czy nawet 1000l i tylko DCT dasz o 1-2 biegi wyżej.:D ewentualnie z 0,5l złoża biologii dołożysz.

Co do wytrzymałości stropów i nóżek to spoko wytrzyma nawet na 6 nóżkach.

Zasadniczy koszt to będzie nowe szkiełko i szafka no ale tego już nie da się ominąć.

Reszta pomysłów bardzo mi się podobała od samego początku.

Co do przekładki to jak pH wody w baniaku i kranówy różni się do 0,2 a temperatura wody będzie taka sama to wpuszczaj ryby do 500l czystej kranówy od razu.

będę kibicował bo sam znasz i moje zamiary:D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.