Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a może przenieść prefiltr na stronę po której jest wyciąg?
Prefiltr musi być na wejściu do filtra bo w przeciwnym razie nie ma on sensu. Trójnik jeśli niezbędny daj na wyjściu tak jak pisze Decco.
Opublikowano
Prefiltr musi być na wejściu do filtra bo w przeciwnym razie nie ma on sensu. Trójnik jeśli niezbędny daj na wyjściu tak jak pisze Decco.

No to to wiem.

Układ jest teraz tak, wyciąg po prawej stronie akwa ciągnie wodę do prefiltra zamontowanego na lewym boku szafki. Dalej leci przez trójnik do kubła w lewej szafce. Wylot po lewej stronie, bezpośrednio nad kubłem.

Pytanie czy nie lepiej przenieść prefiltr na prawy bok szafki jezeli kubełek miałby zostać po lewej? Czy to ulży filtrowi czy nie koniecznie?

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Zrób tak jak pisze eljot by prefiltr był na zasysie a przewód z baniaka do kubła jak najkrótszy które to strony twojej szafki obojętne - ma być jak najkrócej.

Najpierw przenieś ten trójnik z zasysu na stronę wylotu z kubła a wąż powrotu także możliwie jak najkrótszy.

Czy zasys i wylot z kubła będą po tej samej stronie czy po przeciwnych stronach akwarium nie ma znaczenia w obu da się ustawić prawidłowo cyrkulację.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję Panowie za pomoc.

Węże skrócone, prefiltr wyładował po prawej stronie (ze względu na łatwiejszy dostęp do niego i estetykę) przy okazji wyczyściłem wszystkie węże i zrobiłem podmianke wody. Całość zajęła 2h a kubeł pcha wodę jak nowy!!!

Zostało mi w sumie 160 cm nadwyżki węży ;) trójnik został ale kranik zamontowałem 5 cm od niego. Przy pełnym przepływie woda tryska nad baniak ;)

Opublikowano
Całość zajęła 2h a kubeł pcha wodę jak nowy!!!

Zostało mi w sumie 160 cm nadwyżki węży

..no i fajnie ,że wróciło wszystko do normy:)

-- dołączony post:

Zostało mi w sumie 160 cm nadwyżki węży

...teraz takim wężem możesz szybko spuszczać wodę w czasie podmianki:)

Opublikowano

Hehe, waż do podmianki jest inny, te tez sie przydadzą na przyszłość.

W przyszły weekend zajmę sie nowa pokrywą ;) ciekaw jakie idiotyczne pytania wtedy będę miał ;) a za dwa tygodnie tlo zewnętrzne ze styropianu bede ciął ;) ni ale to juz w innym temacie poleci. Dzis jeszcze czeka na mnie Maluch w garażu ;)

http://www.terytorium126p.pl/topic/28352-kaszlak-95-el-by-dudas/#entry438032