Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam mały problem a zarazem pytanie,

W moim biologu JBL e1501 od 2-3 tygodni zmniejszył mi się przepływ, o jakieś 30-40% co obserwuję

Opublikowano

Witaj napisz co jaki czas czyscisz Filterek i czy czyściłeś węże bo albo węże się zabrudzily albo komora przez którą idzie woda do akwa się przypchala czymś ja mam taki przyżąd do czyszczenia takich otworów.

Opublikowano
Więc pytanie moje brzmi czy pomysleć o wymianie wkładów, bo nie wiem ile kubeł chodził z tymi wkładami zanim trafił w moje ręce? Nie wyglądają na bardzo brudne ale moje doświadczenie, a raczej jego brak nie pozwala mi na ocenę sytuacji.
A jakie to wkłady ? jak ceramika i gąbki to tylko przepłucz w wodzie z akwa. Gąbki wymieniłbym na ceramikę bo nie tłumi przepływu

(gąbki z czasem tracą sprężystość i szybciej się zapychają).

Opublikowano

Kubeł bym wyczyszczony 2 miesiące temu. Ceramika x 3 kosze + gąbki. Węże rownież wyczyszczone szczotkami 2 miesiące temu. Widzę odrobinę zbierającego sie w nich osadu ale nie jest to nadmierna ilośc.

Zastanawiam sie czy mogło sie tak stać w momencie kiedy zmieniałem kierunek cyrkulacji i przyłączyłem węże In/out i długość wyciągu wrósł o 2 razy. Kiedyś był wyciąg bezpośrednio nad kubłem i waż miał około 69-70 cm do prefiltra a teraz jest to około 160 cm. Mogłem wtedy przegapić spadek bo byłem jeszcze bardziej zielony niż teraz :(

Opublikowano

No tak teraz patrzę i mierzę wszystko, z wylotu do prefiltra to 150cm. z prefiltra do kubła około 50 cm lezacy na ziemi z trójnikiem na odprowadzenie wody przy wymianie. Waż do odprowadzenia przy podmianie to kolejne 30cm gdzie kranik jest prawie na końcu. Może i racja ze trzeba skrócić to wszystko i zrobić prawie na styk.

Opublikowano

No dobra, przekonaliscie mnie. Jutro robiąc podmianke wyczyszczę węże i je poskracam do optymalnej długości.

Zatem jeszcze jedno pytanie, czy trójnik do podmianki lepiej dać przed czy po prefiltrze a może przenieść prefiltr na stronę po której jest wyciąg? Kubełka nie przeniosę na druga stronę bo szafki nie bede przerabiał.

Opublikowano

Zatem jeszcze jedno pytanie, czy trójnik do podmianki lepiej dać przed czy po prefiltrze a może przenieść prefiltr na stronę po której jest wyciąg?.

Kieruj się takimi zasadami.

Eko-kubełki z racji obniżonej mocy pomp są niezwykle czułe na opory wody szczególnie po stronie ssania. To cecha wszystkich pomp wirnikowych, a eko jeszcze pogłębia ten problem. Dobre kubełki mają po dwa węże zasysu właśnie po to by opory na ssaniu zminimalizować. Także w tym kierunku dajemy po dwa równolegle prefiltry przed pompami.

Dlatego jestem przeciwny trójnikowi bo nie tylko ma wewnątrz mniejsze fi ale te odejście powoduje straszne zawirowania wody co w sumie znacznie zwiększa opory przepływu.

Usuń trójnik i sam zobaczysz różnicę.

Jeśli już musisz ten trójnik bo na pewno wygoda z wylewaniem wody to go daj po stronie wylotu z kubła - siła pompy po stronie tłoczenia jest zdecydowanie większa i spadek przepływu będzie nie zauważalny.