Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam mały problem a zarazem pytanie,

W moim biologu JBL e1501 od 2-3 tygodni zmniejszył mi się przepływ, o jakieś 30-40% co obserwuję

Opublikowano

Witaj napisz co jaki czas czyscisz Filterek i czy czyściłeś węże bo albo węże się zabrudzily albo komora przez którą idzie woda do akwa się przypchala czymś ja mam taki przyżąd do czyszczenia takich otworów.

Opublikowano
  Dudas5 napisał(a):
Więc pytanie moje brzmi czy pomysleć o wymianie wkładów, bo nie wiem ile kubeł chodził z tymi wkładami zanim trafił w moje ręce? Nie wyglądają na bardzo brudne ale moje doświadczenie, a raczej jego brak nie pozwala mi na ocenę sytuacji.
A jakie to wkłady ? jak ceramika i gąbki to tylko przepłucz w wodzie z akwa. Gąbki wymieniłbym na ceramikę bo nie tłumi przepływu

(gąbki z czasem tracą sprężystość i szybciej się zapychają).

Opublikowano

Kubeł bym wyczyszczony 2 miesiące temu. Ceramika x 3 kosze + gąbki. Węże rownież wyczyszczone szczotkami 2 miesiące temu. Widzę odrobinę zbierającego sie w nich osadu ale nie jest to nadmierna ilośc.

Zastanawiam sie czy mogło sie tak stać w momencie kiedy zmieniałem kierunek cyrkulacji i przyłączyłem węże In/out i długość wyciągu wrósł o 2 razy. Kiedyś był wyciąg bezpośrednio nad kubłem i waż miał około 69-70 cm do prefiltra a teraz jest to około 160 cm. Mogłem wtedy przegapić spadek bo byłem jeszcze bardziej zielony niż teraz :(

Opublikowano

No tak teraz patrzę i mierzę wszystko, z wylotu do prefiltra to 150cm. z prefiltra do kubła około 50 cm lezacy na ziemi z trójnikiem na odprowadzenie wody przy wymianie. Waż do odprowadzenia przy podmianie to kolejne 30cm gdzie kranik jest prawie na końcu. Może i racja ze trzeba skrócić to wszystko i zrobić prawie na styk.

Opublikowano

No dobra, przekonaliscie mnie. Jutro robiąc podmianke wyczyszczę węże i je poskracam do optymalnej długości.

Zatem jeszcze jedno pytanie, czy trójnik do podmianki lepiej dać przed czy po prefiltrze a może przenieść prefiltr na stronę po której jest wyciąg? Kubełka nie przeniosę na druga stronę bo szafki nie bede przerabiał.

Opublikowano
  Dudas5 napisał(a):

Zatem jeszcze jedno pytanie, czy trójnik do podmianki lepiej dać przed czy po prefiltrze a może przenieść prefiltr na stronę po której jest wyciąg?.

Kieruj się takimi zasadami.

Eko-kubełki z racji obniżonej mocy pomp są niezwykle czułe na opory wody szczególnie po stronie ssania. To cecha wszystkich pomp wirnikowych, a eko jeszcze pogłębia ten problem. Dobre kubełki mają po dwa węże zasysu właśnie po to by opory na ssaniu zminimalizować. Także w tym kierunku dajemy po dwa równolegle prefiltry przed pompami.

Dlatego jestem przeciwny trójnikowi bo nie tylko ma wewnątrz mniejsze fi ale te odejście powoduje straszne zawirowania wody co w sumie znacznie zwiększa opory przepływu.

Usuń trójnik i sam zobaczysz różnicę.

Jeśli już musisz ten trójnik bo na pewno wygoda z wylewaniem wody to go daj po stronie wylotu z kubła - siła pompy po stronie tłoczenia jest zdecydowanie większa i spadek przepływu będzie nie zauważalny.