Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za niecałe dwa tygodnie czeka mnie przeprowadzka do nowego domu. W związku z tym chciałbym zapytać Was, jak prawidłowo (bez strat) zorganizować przeprowadzkę funkcjonującego od ponad roku akwarium z pyszczakami ? Liczę na rady osób mających doświadczenie w tym temacie.

Opublikowano

Prawie 3 lata temu miałem przeprowadzkę z moim zbiornikiem wielkość jak w zakładce.

Miałem ten komfort, że wszystkie meble i drobiazgi były w nowym mieszkaniu a jakieś miesiąc po tym zabrałem się na spokojnie za zbiornik.

Sprawa druga, która w moim przypadku miała ogromne znaczenie to odległość - nowe mieszkanie to jakieś 1,5 km - więc wszystko było prostsze, oprócz szkiełka które miało trafić z parteru na 3 piętro.

Ryby i filtry podłączone były w mniejszym zbiorniku , a ja spokojnie z przyjacielem "Robin" zajęliśmy się resztą.

Część wody i kubły targałem na 3 piętro w zbiornikach po 20 literków - aż do dzisiaj na samą myśl boli kręgosłup :D

A jakoś reszta sama poszła. ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

...ja się przeprowadzałem osiem miesięcy temu i też z akwarium ale robiłem to któryś raz z rzędu i to na odległość kilkudziesięciu kilometrów tym razem a nie kilkuset co też mam w swoim doświadczeniu przy przeprowadzce z akwa:).

Technicznie wyglądało to w ten sposób, że kupiłem pięć najtańszych wiaderek w Auchan które napełniłem wodą już w nowym domu dwa dni przed wstawieniem akwarium . W starym domu ( wieczorem bo rano ruszałem) spuściłem wodę w akwa przenosząc ryby do wiaderka ze starą wodą gdzie dałem do środka mały filterek taki za 14 zł ( bez grzałki bo było lato) bo ryby przewoziłem na drugi dzień a w dzień przewozu nie miałbym czasu na zabawę z rybami. Miałem jeszcze cztery wiaderka z tym ,że do dwóch zlałem starą wodę a do dwóch ostatnich piasek. Ryby wiozłem w wiaderku zakrytym folią ale tak podziurkowałem ,żeby był dostęp powietrza. A wiadomo ,że woda "bujała" w trakcie jazdy to nie martwiłem się o napowietrzenie. Fitr kubełkowy przewiozłem w ten sposób ,że wylałem z niego wodę ale go nie płukałem( specjalnie).

Po przyjeździe na miejsce z powrotem do wiaderka z rybami włożyłem filterek , zdjąłem oczywiście folię , po wypoziomowani szafki z akwa wsypałem stary piasek ( zawsze jest w nim też trochę starej wody), ustawiłem kamienie, wlałem starą wodę , dodałem tej wcześniej odstanej w nowym domu i resztę uzupełniłem z kranu dodając jakiś uzdatniacz ( nie pamiętam jaki bo go zakupiłem tylko i wyłącznie do tej akcji a potem wyrzuciłem). Wlałem dwie ampułki Prodibio BioDigest i włączyłem grzałkę. Akwa bez ryb pracowało chyba z cztery godziny a jak temp. wzrosła wpuściłem ryby. I co ważne to wcale parametry (NO2 NO3 pH) przy takich manewrach nie "rozbujały" mi się. Jakieś minimalne różnice były ale za dwa dni wszystko wróciło do normy. A to dlatego na co już wcześniej Decco zwracał uwagę ,że najwięcej biologii siedzi w piasku i filtrze , aranżu a na końcu w wodzie. Jeżeli zachowasz stary piasek , stare wkłady filtra ( bez płukania) to tylko pozostanie tylko dobrze przygotować się logistycznie do samych przenosin a biologia nie spowoduje strat. Ryby już po wpuszczeniu do "nowego" akwa zaczęły żyć swoim życiem :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
A to dlatego na co już wcześniej Decco zwracał uwagę ,że najwięcej biologii siedzi w piasku i filtrze , aranżu a na końcu w wodzie. Jeżeli zachowasz stary piasek , stare wkłady filtra ( bez płukania) to tylko pozostanie tylko dobrze przygotować się logistycznie do samych przenosin a biologia nie spowoduje strat. Ryby już po wpuszczeniu do "nowego" akwa zaczęły żyć swoim życiem :)

No właśnie korzystając z faktu przeprowadzki, zamierzam w akwarium wymienić piasek na nowy, drobniejszy... Oprócz filtra zewnętrznego Eheim mam jeszcze filtr wewnętrzny Fluval, który docelowo planuję zlikwidować.

-- dołączony post:

Prawie 3 lata temu miałem przeprowadzkę z moim zbiornikiem wielkość jak w zakładce.

Miałem ten komfort, że wszystkie meble i drobiazgi były w nowym mieszkaniu a jakieś miesiąc po tym zabrałem się na spokojnie za zbiornik.

Sprawa druga, która w moim przypadku miała ogromne znaczenie to odległość - nowe mieszkanie to jakieś 1,5 km - więc wszystko było prostsze, oprócz szkiełka które miało trafić z parteru na 3 piętro.

Ryby i filtry podłączone były w mniejszym zbiorniku , a ja spokojnie z przyjacielem "Robin" zajęliśmy się resztą.

Część wody i kubły targałem na 3 piętro w zbiornikach po 20 literków - aż do dzisiaj na samą myśl boli kręgosłup :D

A jakoś reszta sama poszła. ;)

Ile litrów "starej" wody z akwarium 325L powinienem zachować po przeprowadzce ?

Opublikowano
No właśnie korzystając z faktu przeprowadzki, zamierzam w akwarium wymienić piasek na nowy, drobniejszy...

...a z jakiej gradacji na jaką?

-- dołączony post:

Oprócz filtra zewnętrznego Eheim mam jeszcze filtr wewnętrzny Fluval, który docelowo planuję zlikwidować.

..to nie rób tego jednocześnie ze zmianą piasku jak coś. Bo jak usuniesz piasek ( czyli pozbędziesz się największego źródła bakterii) to pozostają Ci tylko filtry. Na wodę za bardzo nie licz bo tam jest ich najmniej. Jak już zmienisz piasek ( ewentualnie) to po paru dniach usuń dopiero ten wewnętrzny filtr. Bo pamiętaj ,że robisz to mając ryby.

-- dołączony post:

...jeżeli zmienisz piasek to wtedy zachowaj jak najwięcej starej wody i wrzuć z trzy ampułki Prodibio BioDigest. Nie przedawkujesz...

...uda Ci się to spokojnie nawet jak zmienisz ten piasek ( kiedyś zmieniałem w Malawi ) żwirek na piasek ale zachowaj filtry póki co i tę wodę co masz. Ja nie pamiętam jak wtedy "bujnęły " mi się parametry ale rybom nic nie było.

Opublikowano
No właśnie korzystając z faktu przeprowadzki, zamierzam w akwarium wymienić piasek na nowy, drobniejszy... Oprócz filtra zewnętrznego Eheim mam jeszcze filtr wewnętrzny Fluval, który docelowo planuję zlikwidować.

Przeprowadzka lub przesiadka na większy baniak to prosta robota jak się zapamięta kilka zasad.

1/ Stara woda jest bezwartościowa ma tylko pojedyncze % bakterii i cały syf ze starego baniaka łącznie z NO3 i PO4, DOC i rozpuszczonym rybim g... Potrzeba jej tylko tyle by ryby w kubełku przenieść całą resztę wylewamy i absolutnie nie targamy do nowego.

2/ Cała biologia siedzi w trzech miejscach

a/ w kuble należy go wyjąć otworzyć pokrywę ulać wody do gąbek by nie hlustało podczas transportu i tak przewieżć otwarty w nowe miejsce nic nie płukać tylko w nowym miejscu podłączyć do baniaka z nową wodą i uruchomić nawet jak polecą brudy. Jak kubeł otwarty to nie powstanie siarkowodór który niszczy biologię w zamkniętych nie pracujących kubłach.

Wodę do nowego baniaka nalewamy przez ustrojstwo z węglem bez odstawania i jak pH i temperatura jak było w starym czyli OK - wpuszczamy ryby. Jeśli jeszcze nie zrobiliśmy ustrojstwa i nadal wiadrujemy wodę ręcznie to wlewamy do nowej wody w pierwszej kolejności do każdego wiadra AmQuel Plus.

b/ w wierzchniej warstwie 1cm piasku jeśłi gradacja 0,8-1,2mm - zsuń ją w róg i do wiaderka a w nowym daj najpierw ten nowy piasek a ten 1cm starego wsyp na wierzch. Absolutnie nie mieszaj ten stary musi być na wierzchu nowego. Po 2-3 tygodniach wymieszaj z nowym jak tego ryby nie zrobiły:D . Jeśli oprócz gradacji różni się kolorem i nie wchodzi w rachubę przenoszenie starego piasku to w nowym daj od razu nowy piasek licząc się z tym że utracisz powiedzmy 1/3 złoża bakterii i parametry mogą nieco dygnąć .

W takim przypadku do nowego baniaka wlej.

Kordon AmQuel Plus ( właśnie jest w akwarystyczny24 z 24% upustem na kod rabatowy" Amquel" czyli 118ml kosztuje 14,44zł i daj 1-2 ampułki Prodibio Biodigest - to wystarczy.

c/ w gąbkach tak w kubełku jak i w mechaniku dlatego tego fluvala wewnętrznego przenieś w wodzie z akwarium do nowego a po 2-3 tygodniach jak biologia się ustabilizuje usuniesz zupełnie. Też go nie płucz tylko przenieś jak jest.

Jak to zrobisz to gwarantuje że parametry wody w nowym miejscu nawet nie kucną.:D

Opublikowano
b/ w wierzchniej warstwie 1cm piasku jeśłi gradacja 0,8-1,2mm - zsuń ją w róg i do wiaderka a w nowym daj najpierw ten nowy piasek a ten 1cm starego wsyp na wierzch.

...jak zmieni piasek to też nie musi zachowywać tej warstwy 1 cm . Jak pisałem wyżej zmieniałem żwirek na nowy piasek zachowując biologię w filtrach i wodzie i zbędne było zachowanie 1 cm żwirku. Chyba ,że pozbędzie się biologii z filtrów ale tego chyba nie zrobi.

-- dołączony post:

1/ Stara woda jest bezwartościowa ma tylko pojedyncze % bakterii i cały syf ze starego baniaka łącznie z NO3 i PO4, DOC i rozpuszczonym rybim g... Potrzeba jej tylko tyle by ryby w kubełku przenieść całą resztę wylewamy i absolutnie nie targamy do nowego.

..jeżeli usunie stare podłoże to po co dawać nową uzdatnioną wodę? Jeżeli nie zmieni to owszem..Jak pisałem to właśnie tak robiłem przy moich przeprowadzkach i strat w rybach nie miałem. To tak ja by przy podmianach wymieniać 100% wody bo stara jest fe.

Opublikowano

Oczywiście, nie będę przepłukiwał filtrów przed przeprowadzką. Wewnętrzny Fluval zostawię przez parę tygodni w akwarium tak, jak kolega Andrzej radzi. Do części wody, którą będę pobierać prosto z kranu - dodam uzdatniacz HS Aqua Procell (najpopularniejsza marka u nas w Belgii). Moje pytanie: czy zamiast Prodibio Biodigest (nie widziałem tego tutaj) mogę zapodać HS Aqua Bacto (podobny produkt z kulturami bakterii w płynie) ?

Opublikowano

Ja robiłem restart w akwarium i przeprowadzkę akwarium o bagatela 5m :D

A wyglądało to tak, że zlałem wodę z akwa do wanny i podłączyłem filtr zewnętrzny. Usunąłem z akwarium wszystkie kamienie, piach i tło strukturalne. Wyczyściłem dokładnie akwarium, nasypałem świeżego, nowego piachu, dałem nowe kamienie, dolałem starej wody, było jej mniej więcej w połowie akwarium, dolałem 2 ampułki bakterii i podłączyłem filtr zewnętrzny.

Operacja trwałą cały dzień, a w zasadzie to półtora, wymieniłem wszystko a biologia jakoś szczególnie mi się nie zachwiała. Także myślę że i z przeprowadzką i zmianą piachu dasz sobie radę.