Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

posiadam baniaczek 375 litrowy. nie za dużo kamieni , ale groty są ;)

obsada

Maingano 2/4

Yellow 2/6

Saolusi 2/6

Cynotilapia HARA 2/6

rybki są wystarczające duże do określenia płci.

mam zamiar zredukować do...

Maingano 1/4

Yellow 1/4

Saolusi 1/4

Cynotilapia HARA 1/5

czyli 10 rybek ! pytanie

- czy taka redukcja jest w waszej opinii poprawna?

- czy można zostawić jak jest?

- czy po odjęciu tych 10 mogę dodać 6 acei ,trochę być może przekombinowane ,ale z tego co czytam to acei pływa w toni i nie jest agresywne, i w sumie mniejsza obsada ,to może.....?:confused:

z góry dziękuję za odp.

poz

Opublikowano

Ja bym zostawił tak jak jest. Szczególnie możesz przy C. Hara się zdziwić jak samiec zostaje samicą :), Maingano też raczej odróżnisz jak zobaczysz, że wszystkie samice noszą jajeczka. Acei polecane jest raczej do zbiorników o wyższych ścianach akwarium.

Opublikowano

34e6cf5982130493med.jpgZbiornik 180cm ( 400l)

Ja mam obecnie po 10 szt.

Pseudotropheus c.maingano

Pseudotropheus e.mpanga (8szt)

Metriaclima e.red red

Metriaclima msobo lundo.

To sa jeszcze młode 2-5cm. Zostawić żywioł i same się podocieraja? Czy robić haremy?

Co jest ciekawe wszystkie pływają razem po całości z wyjątkiem mpangi,. Mpanga każda z osobna i w innym miejscu

Był kiedyś harem 1+3 Labidochromis caeruleus ale inna dieta więc poszedł do innego akwarium

http://images76.fotosik.pl/470/2613219db54ac289med.jpg

Opublikowano
34e6cf5982130493med.jpgZbiornik 180cm ( 400l)

Ja mam obecnie po 10 szt.

Pseudotropheus c.maingano

Pseudotropheus e.mpanga (8szt)

Metriaclima e.red red

Metriaclima msobo lundo.

To sa jeszcze młode 2-5cm. Zostawić żywioł i same się podocieraja? Czy robić haremy?

Co jest ciekawe wszystkie pływają razem po całości z wyjątkiem mpangi,. Mpanga każda z osobna i w innym miejscu

Był kiedyś harem 1+3 Labidochromis caeruleus ale inna dieta więc poszedł do innego akwarium

http://images76.fotosik.pl/470/2613219db54ac289med.jpg

Po co robić redukcje skoro masz małe ryby które jak napisałeś razem sobie pływają. Musisz poczekać aż się wybarwią i wówczas na pewno zobaczysz które ryby trzeba usunąć. Masz spory zbiornik w którym dwa samce jednego gatunku mogą spokojnie ze sobą egzystować. Problem z redukcją mają osoby posiadające mniejsze zbiorniki. Masz małą obsadę , ryby tak dobrane lepiej znoszą swoje towarzystwo.

życzę powodzenia:grin:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A ogólnie jak uważacie ? czy lepszy jest harem 1/3 czy 2/4 w 375 l baniaczku. A może inaczej! jak widzicie haremy przy takim baniaczku z tym ,że Acei zostają bez redukcji!

- hara reef 8szt

- yellow 8szt

- maingano 7 szt

- acei 6 szt ( jeszcze malusie )

- saulosi 8 szt

poz i dzięki.