LECHPL Opublikowano 24 Marca 2016 #21 Opublikowano 24 Marca 2016 Egon44 tam jeszcze żadnych maluchów nie było, Merlot widzę że mrożonek nie musisz kupować mając tyle gupców.
Merlot Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #22 Opublikowano 24 Marca 2016 Egon44 tam jeszcze żadnych maluchów nie było, Merlot widzę że mrożonek nie musisz kupować mając tyle gupców. Na gupiki mam już kupca tylko troche podrosnąć muszą :-)
egon44 Opublikowano 24 Marca 2016 #23 Opublikowano 24 Marca 2016 Egon44 tam jeszcze żadnych maluchów nie było. Spoko to w takim razie popieram co napisał Mortis ... Młode samice przy pierwszej inkubacji mogą wypluć lub połknąć jajeczka, rzecz normalna. Za jakiś czas znowu będzie nosiła.
Merlot Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor #24 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Żeby nie zakładać nowego tematu chcialbym was spytać o radę. Dziś z rana zauważyłem że jede z moich yellow ma lekko nadgryziony ogon. Jako że jest on najmniejszy w calym towarzystwie, domyslam się że go troche pozostałe gonią, chodź tego nie zaobserwowałem. Do jedzenia pływa normalnie. Pytanie czy jakoś go odseparować od reszty, czy na razie spokojnie się przyglądać. Mam jeszcze 2 mniejsze akwaria ale kompletnie inny biotop, wiec niewiem czy przeniesienie tam byłoby dobrym rozwiązaniem
darkon Opublikowano 4 Kwietnia 2016 #25 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zostaw go w spokoju, odłowienie w celu podleczenie ogona nie ma sensu, powrót do zbiornika byłby dla niego jeszcze bardziej bolesny. Albo da radę, albo ulegnie naturalnej selekcji. Tapatalknięte
Merlot Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor #26 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Tutaj bardziej mi chodzio o to aby nie padł :-) wiesz mam jakiś taki sentyment do rzeczy i istot i ciężko mi się z nimi rozstawać dlatego w planach jest również znaczne powiększenie zbiornika :-)
Wyderka Opublikowano 21 Lipca 2016 #27 Opublikowano 21 Lipca 2016 Witam serdecznie. Chciałbym prosić o pomoc ,moje aulonocary german Red są chore z tego co wiem jest to plesniawka.Mialem już wcześniej plesniawke pojawiła się i sama znikała i znów mi się pojawiła i już mnie to denerwuje i jestem już za głupi do tych chorób
deccorativo Opublikowano 21 Lipca 2016 #28 Opublikowano 21 Lipca 2016 .Prosze o radę jak sie tych chorób pozbyć tylko aulonocary mam chore reszta ryb zdrowa. Jeśli twoja diagnoza jest trafna? Szybko zastosuj ten do wyboru jeden z nich - nie trzeba ryb izolować, wody podmieniać, węgla wsadzać. Lejesz do baniaka i ryby zdrowieją. https://www.akwarystyczny24.pl/kordon-ich-attack-118ml-p-4910.html Microbe-lift Herbtana 118ml lek na pasożyty (5276754299) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wyderka Opublikowano 21 Lipca 2016 #29 Opublikowano 21 Lipca 2016 I ten preparat na plesniawke też pomoże?
marcin1ja1 Opublikowano 21 Lipca 2016 #30 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zazwyczaj wymienione przez Ciebie choroby występują przy niekorzystnych warunkach w akwarium lub momencie wprowadzenia nowych zainfekowanych ryb. Przy dobrych warunkach i stabilnej jak skale biologii nawet wprowadzenie ryb z ospą lub pleśniawką może obyć się bezboleśnie. Jeżeli chodzi o ospę to najlepszy sposób to podniesienie temperatury do 30 stopni i bardzo mocne napowietrzanie wody. Jeżeli parametry wody są ok to daje to prawie 100% uleczalność. To co zaproponował Henryk to są preparaty ziołowe i mogą zadziałać ale nie muszą. W rozmowie z ichtiopatologiem bardzo sceptycznie ocenił takie preparaty. Kończąc rozmowę tym, że jak muszę to mogę kupić w końcu to moje pieniądze. Jak możesz podaj jakie masz w tej chwili parametry wody oraz czy nie doszedł nowy towarzysz do baniaka.
Rekomendowane odpowiedzi