pozner Opublikowano 19 Marca 2016 #11 Opublikowano 19 Marca 2016 Tak, czy siak, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko czekać i obserwować. 1
Merlot Opublikowano 19 Marca 2016 Autor #12 Opublikowano 19 Marca 2016 Może po prostu to pierwszy dzień odbytego tarła... Nic tylko się cieszyć ... Jeśli to faktycznie tarło, to z jednej strony się cieszę z drugiej problem :-) aktualnie poza malawi mam jeszcze 3 akwaria, z czego w jednym z 60 młodziutkich molinezji a w drugim z 200 sztuk narybku gupika, platki i molinezji :-) Żona mnie zabije, jak jej powiem że znowu mogę być maluszki :-)
pozner Opublikowano 19 Marca 2016 #13 Opublikowano 19 Marca 2016 Zostaw ją w spokoju, nie odławiaj. To jest jej pierwsze tarło i inkubacja, więc niech spokojnie ją przejdzie. Jeszcze nie raz będzie inkubowała.
egon44 Opublikowano 20 Marca 2016 #14 Opublikowano 20 Marca 2016 Jeśli to faktycznie tarło, to z jednej strony się cieszę z drugiej problem :-) aktualnie poza malawi mam jeszcze 3 akwaria, z czego w jednym z 60 młodziutkich molinezji a w drugim z 200 sztuk narybku gupika, platki i molinezji :-) Żona mnie zabije, jak jej powiem że znowu mogę być maluszki :-) Nie wiem gdzie ty widzisz problem ,po prostu tak jak pisze pozner nie odławiaj samicy,jeśli nie masz co zrobić z maluchami... Szkoda też sterować inne ryby,oraz dodatkowo samicę jeśli to jej pierwsze tarło...
egon44 Opublikowano 20 Marca 2016 #16 Opublikowano 20 Marca 2016 Samicy nie bede odławiał :-) No i prawidłowo,takie rozwiązanie będzie najlepsze ...
Merlot Opublikowano 20 Marca 2016 Autor #17 Opublikowano 20 Marca 2016 Skoro już okazało, że to na szczescie nie choroba, może ktoś przenieść temat do odpowiedniego działu :-)
Merlot Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #18 Opublikowano 24 Marca 2016 Niestety po 4 dniach ryba z nizej wstawionych zdjęć wypłynęła za skał juz bez ikry
egon44 Opublikowano 24 Marca 2016 #19 Opublikowano 24 Marca 2016 Niestety po 4 dniach ryba z nizej wstawionych zdjęć wypłynęła za skał juz bez ikry Tak to już bywa,gdzie przy małej ilości kamieni wypuszczone przez samice maluchy nie miały się gdzie schować,po prostu nastąpiła naturalna selekcja...
Mortis Opublikowano 24 Marca 2016 #20 Opublikowano 24 Marca 2016 Niestety po 4 dniach ryba z nizej wstawionych zdjęć wypłynęła za skał juz bez ikry Młode samice przy pierwszej inkubacji mogą wypluć lub połknąć jajeczka, rzecz normalna. Za jakiś czas znowu będzie nosiła.
Rekomendowane odpowiedzi