Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Etap projektowania i budowania mojego skrawka Malawi dobiegł końca, więc czas na oficjalne powitanie! :)

Mam na imię Tomek i mieszkam w Żyrardowie. "Dorosłą" akwarystyką na poważnie zajmuję się od 4 lat ku uciesze własnej oraz moich córek. Poza prezentowanym Malawi mam jeszcze dwa mniejsze akwaria roślinne.

Zanim o akwarium, to chciałbym serdecznie podziękować za Waszą nieocenioną pomoc, dzięki której przez ostatnie tygodnie przygotowałem porządnie akwarium na jego nowych lokatorów!

Obsada pochodzi od MALAWIANa i są to:

- F2 Pseudotropheus saulosi

- F1 Melanochromis cyaneorhabdos 'maingano'

do redukcji po rozpoznaniu płci oraz utworzeniu się haremów.

Technika to:

- akwarium OW 240l 120x40x50

- Eheim 2075 za fabrycznymi wkładami oraz 100ml Purigen w ostatnim koszu

- prefiltr narurowy przed kubełkiem (sznurek 100)

- cyrkulator Jebao RW-4

- oświetlenie Hagena Power Glo 39W przysłonięta po bokach folią alu

- grzałka wewnętrzna

- skimmer DYI pełniący także rolę okazjonalnego napowietrzacza przez rurkę Venturiego

- piasek kwarcowy 0,5 - 1,2 mm

- aranżacja ze skał: bazalt włoski i serpentynit

- tło naklejane zewnętrzne Juwela

Parametry wody:

- pH 7,5 - 7,8 (zawsza spada przy podmianie - zwyczajowo jednak powyżej 7,6), pomiar ciągły sondą i kontrolerem pH

- KH: 6

- GH: 7

- T: 27*C

- podmiany cotygodniowe 20% dzięki "leniuchowi" :) (ale zmniejszę do co 2tyg z racji Purigenu jeśli NO3 pozwoli)

Karmienie obsady zgodnie z planem rozpisanym w tym wątku.

No i to chyba tyle, na koniec kilka zdjęć:

riaqul4.jpg

VhJ0Vi7.jpg

hpCFjyn.jpg

Opublikowano

napisałeś :)

tak to jest czytać piąte przez dziesiąte, jednak na zdjęciach wygląda fajnie, jak w realu, nie wiem.

Jeżeli dobrze, to przyzwoita alternatywa do małych zbiorników, nie zabiera tyle miejsca co tło.

Opublikowano

Szczerze to mogłaby być mniej ceglana i bardziej wpadać w szarość, ale w skali od 1 do 10 jestem z niej zadowolony tak na 8 - a więc jest bardzo dobrze :) Jest... hmm... tłem, i obserwując rybki czy skałki pozostaje w cieniu i nie razi ani nie odstaje. Rzeczywiście, akwarium jest wąskie więc wewnętrzne tło raczej nie wchodziło w grę. Szkoda, że Juwel nie robi innych motywów skalnych...

Opublikowano

Siemanko :mrgreen:

Akwarium ładne,jak i obsada w nim pływająca ;) ...

- aranżacja ze skał: bazalt włoski i serpentynit

Ładniej by się prezentowało z jednym rodzajem kamienia,ale co kto lubi :P ...

- tło naklejane zewnętrzne Juwela

Sam posiadam w swoim zbiorniku te same tło :D ...

Opublikowano

Plezi - no właśnie, w końcu :)

Pożyczyłem z mojego roślinnego HT na czas startu mój zestaw do sterowania elektrozaworem od CO2 - teraz tam sobie plumka 2 bąbelki na sekundę bez kontrolera. Stwierdziłem, że do czasu ułożenia się Malawki wolę miec pH u pysków pod kontrolą niż CO2 w roślinniaku, który i tak rośnie jak dziki...

To jest komputer pH - mega solidny i polska myśl techniczna:

http://www.mirekkon.pl/uph01.htm

A to równie polska sonda Hydrometu:

http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-aq,18,2,52