Skocz do zawartości

Dojrzewanie akwarium trzeci tydzień, a testy NO2 NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak robię testy, to nigdy nie leję do dwu fiolek . Jedna w zupełności wystarczy. To nie apteka :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak producent zaleca dany sposób pomiaru to chyba nie robi tego ot tak aby dodać drugą fiolkę, jakiś plastik i konkretne dyspozycje co do ilości odczynników ale taką "technika" pomiaru gwarantuje wynik z najmniejszą odchyłką. Oczywiście każdy może sobie robić jak chce ale proszę nie podawać że, mierzy testami danego producenta, co najwyżej może powiedzieć że używa jego odczynników ;).

Opublikowano

A ja bym powrócił jednak do tematu i tylko przypomnę że za kilka dni minie miesiąc od tego startu po Bożemu ( 20 luty br) i nawet kolega autor chyba zwątpił bo od 3 dni się nie odzywa.

Ale wątpię by coś się zmieniło.

Ponieważ jest to sztandarowy start tak polecany przez kolegów lufę i Andrzeja Wałb to bardzo proszę radzić co teraz kolega led4grow ma robić.

Wg waszych teorii powinien w ciemno wpuszczać ryby czy dalej czekać do 2 miesięcy?.

Ja stanowczo odradzam wpuszczenie ryb i całkowity restart baniaka ale już nie tą samą metodą.

Opublikowano

Jedyne co się zmieniło to woda z krystalicznej na zmętnioną...

Ja stanowczo odradzam wpuszczenie ryb i całkowity restart baniaka ale już nie tą samą metodą.

Czy taki restat wiąże się z płukaniem żwiru, filtrów itd. Czy tylko spuszczenie/zalanie zbiornika?

Opublikowano
Jedyne co się zmieniło to woda z krystalicznej na zmętnioną...

Czy taki restat wiąże się z płukaniem żwiru, filtrów itd. Czy tylko spuszczenie/zalanie zbiornika?

To nie jest trudna operacja - spuszczasz wodę do końca jednocześnie zbierając końcówką to co leży na piasku. Nic piasku ani żwiru nie płuczesz nawet nie wolno go ruszać.

Otwierasz tego chińczyka 600l/h i wylewasz co jest na dnie.

Zdaje się że zupełnie nie masz żadnego złoża ceramicznego dla nitryfikacji a lepiej gdyby było bo podobno ten chińczyk to same gąbki. Choć z 1 litr Matrixa albo lawy wulkanicznej 2-3cm gradacji.

Gąbek nie płuczesz ani tych w kaskadzie ani w chińczyku ( co to za typ filtra)

I tu zaczyna się nowość.

Nową Wodę musisz nalewać przez ustrojstwo z węglem aktywnym - odstawanie wody odpada. Potem ja bym dał dwie ampułki Prodibio Biodigest oraz WA ( leroy w Szczecinie) w ilości 1ml na każde 200l wody w baniaku a po 5 minutach miałbyś pierwszy skok parametrów - NH4 =1ppm :D potem już tylko z górki:D :D 2-3 tygodnie i zarybiasz.

ale to ja bym tak zrobił - ty masz wolną wolę i zrobisz jak zechcesz i posłuchasz lub nie mnie albo innych co doradzą inaczej.

Opublikowano
Ponieważ jest to sztandarowy start tak polecany przez kolegów lufę i Andrzeja Wałb to bardzo proszę radzić co teraz kolega led4grow ma robić.

Wg waszych teorii powinien w ciemno wpuszczać ryby czy dalej czekać do 2 miesięcy?.

..

....z tego co napisałeś wnioskuję ,że nie bardzo wiesz co napisałeś. Greekzi napisał ,że nie dodano tutaj pożywki do bakterii. Wsypano właśnie tylko pożywkę a brak bakterii. Ale może akurat źle zrozumiałem co miał namyśli . Skoro kolega led4grow nie dał bakterii a dał pożywkę to trzeba dać bakterie. Zamiast resetować akwa ja bym dał po prostu Nitrivec i nie ma siły ,żeby proces nie ruszył.

Decco...nie pisz mi czy Lufie co mamy robić bo akurat nikt Cię o to nie prosił. I jak ktoś wcześniej tutaj napisał rzadko zdarza się aby "tradycyjny" start y nie był udany. A zdarza się jak się okazuje... Tyle ,że rzadko..I nie komplikujmy tego co naprawdę jest bardzo proste.

Opublikowano

Moje świeże spojrzenie na temat... bo krótko jestem na tym forum :)

Czytam regularnie nowe posty i większość jest o starcie akwarium :) Ja nie wiem czemu to urasta do rangi lotu w kosmos? Jak kilka lat temu startowałem nówkę sztukę zbiornik z filtrem, który dziś napędza Malawi to wrzuciłem podłoże, zalałem wodą, wsadziłem rośliny i szczyptę albo dwie żarcia dla ryb. Potem kilka kontrolnych pomiarów kropelkami JBL i juz - 3-4 tyg i było gotowe.

Czy od tamtej pory leci nam inna woda z kranu czy jak? :)

Akwarystyka to sport dla cierpliwych. Jak ktoś grzebie przez te 3-4 tyg przy nastawionym prawidłowo zbiorniku to potem mamy wysyp postów, ze niewykrywalne NO3 itp...

EDIT: a o czymś takim jak bakterie w tubce, pożywki, bajery... Nawet nie wiedziałem. I poszło jak po sznurku...

• Dziękuję 1
Opublikowano
EDIT: a o czymś takim jak bakterie w tubce, pożywki, bajery... Nawet nie wiedziałem. I poszło jak po sznurku...

..zgadzam się z Tobą w 100%. Tak właśnie startowało się kiedyś akwaria bez cudów na drążku. Dawno temu nawet testy nie były tak dostępne jak teraz nie mówiąc o necie w którym wszystko się znajdzie.

Opublikowano
Moje świeże spojrzenie na temat... bo krótko jestem na tym forum :)

Czytam regularnie nowe posty i większość jest o starcie akwarium :) Ja nie wiem czemu to urasta do rangi lotu w kosmos? Jak kilka lat temu startowałem nówkę sztukę zbiornik z filtrem, który dziś napędza Malawi to wrzuciłem podłoże, zalałem wodą, wsadziłem rośliny i szczyptę albo dwie żarcia dla ryb. Potem kilka kontrolnych pomiarów kropelkami JBL i juz - 3-4 tyg i było gotowe.

Czy od tamtej pory leci nam inna woda z kranu czy jak? :)

Akwarystyka to sport dla cierpliwych. Jak ktoś grzebie przez te 3-4 tyg przy nastawionym prawidłowo zbiorniku to potem mamy wysyp postów, ze niewykrywalne NO3 itp...

Też tak zawsze startowałem, ale tym razem jest jakiś opór, w akwarium grzebałem co najwyżej 3x w ciągu miesiąca, więc bez przesady...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.