Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj nadszedł czas na zmiany :D W związku z zaistniałymi problemami z obsadą, szczegóły w wątku http://forum.klub-malawi.pl/placidochromis-phenochilus-mdoka-white-lips-problemy-t27010.html, zdecydowałem się na małe przemeblowania w akwarium. Decyzja szybsza niż zamierzałem na początku, ale dostałem wczoraj falownik Jebao RW 4. Dotychczasowa filtracja opierała się na filtrze kasetowym, spisującym się bardzo dobrze, ale od momentu kiedy doszło tło (filtr znajdował się za nim), przestał spełniać rolę mechanika. Aktualna filtracja oparta będzie na zbiorniku zewnętrznym podwieszonym do ścianki bocznej akwarium o wymiarach 40x35x10. Cała biologia oraz część gąbek z kaseciaka zostanie włożona do panelu.

Dzięki takim rozwiązaniom mogłem przesunąć tło do ściany tylnej (tło mam w wersji mobilnej). Uzyskałem tym samym większą powierzchnię dna:P

Jak ogarnę nowy aranż, pochwalę się.

Opublikowano

no kto chowa kaseciak za tło.

on ma stanowić część tła i wisieć nad dnem.

Czeka mnie po 2 latach przemeblowanie w Tanga - nie to że muszę coś poprawiać bo jest żle ale opatrzyło mi się czarne tło, czarny kaseciak stojący na dnie i czarne tropheusy.

Proszę opisz ten DIY tło ze ściereczek kuchennych to od razu wykorzystam bo rzeżbić w styropianie nie zamierzam.

Myślę że wielu na to czeka patrząc na twoje tło.

Opublikowano
Pochwal się pochwal. Nie tylko z nowego aranżu ale też z rozwiązań filtracji.

I nie zapomnij pokazać jak zrobiłeś tło. :D

Praca na dzisiaj prawie skończona:p Jeszcze najlepsza jazda, ustawienie odpowiedniej cyrkulacji:mad:

Zdjęć z wykonania tła nie mam, ale najpóźniej w połowie przyszłego tygodnia będę robił moduł, żeby zasłonić pudełko przelewowe, to cyknę fotki i opiszę w dziale DIY.

-- dołączony post:

no kto chowa kaseciak za tło.

on ma stanowić część tła i wisieć nad dnem.

Czeka mnie po 2 latach przemeblowanie w Tanga - nie to że muszę coś poprawiać bo jest żle ale opatrzyło mi się czarne tło, czarny kaseciak stojący na dnie i czarne tropheusy.

Proszę opisz ten DIY tło ze ściereczek kuchennych to od razu wykorzystam bo rzeżbić w styropianie nie zamierzam.

Myślę że wielu na to czeka patrząc na twoje tło.

Za tło kaseciaka schowałem moi:p Tło było przygotowane na przyjęcie filterka (zrobiłem odpowiednie otwory wlotowe), ale niestety nie szło ustawić cyrkulacji pod mechanika.

P.S.

Opisy modułów DIY i filtracji (chociaż to żadna nowość), obiecuję opisać sumiennie w przyszłym tygodniu.

Opublikowano

Baniaczek w nowej odsłonie:D Aktualna aranżacja podoba mi się o dużo bardziej. Akwarium nabrało lekkości a i lokatorzy chyba bardziej zadowoleni:cool: Pompa Jebao RW 4 bardzo fajnie robi cyrkulację i w końcu nie mam problemów z latającym shitem.

Od wczoraj pracuje blok absorbera na Purolite, NO3 spada systematycznie. Ustawiłem przepływ na 6l/h. Woda zrobiła się bajecznie klarowna:mrgreen:

Parę fotek lokatorów i ich domku.

P.S.

Obiecane DIY dopiero za czas jakiś, bo zwaliło mi się cholernie dużo pracy na głowę, a jeszcze święta niedługo uff.

post-16931-14695727912299_thumb.jpg

post-16931-14695727915064_thumb.jpg

post-16931-14695727917973_thumb.jpg

post-16931-14695727920482_thumb.jpg

• Dziękuję 3
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Tylko mogę się przyłączyć do opinii kolegów:D

Jak robiłeś i czym te subtelne pęknięcia kamieni w tle?

Część pęknięć, jest naturalna, powstała podczas odrywania tła od formy. Część zrobiłem za pomocą rylców, cienkich dłutek itp.

Ważną rzeczą, o której nie wspomniałem, jest sposób nakładania betonu (kolejnej warstwy), na szkielet ze szmatek. Ja nakładałem szerokim pędzlem, potem, jeszcze jak beton do końca nie związał, twardą szczotką uderzałem po powierzchni, aby nadać strukturę bardziej nieregularną, porowatą. Po wyschnięciu i porządnym związaniu, tworzyłem głębsze pęknięcia za pomocą wspomnianych powyżej narzędzi. Część "porowatości" trzeba było zeszlifować, bo były za ostre. Pozostałą robotę zrobiło malowanie. Chciałem aby właśnie "spękania" były bardziej widoczne, więc na sam spód poszedł podkład z brązu. Później to już kombinacje innych kolorów.

P.S.

Tło w rzeczywistości ma inny kolor, niż na zdjęciach. Inaczej prezentowało się na sucho, inaczej w akwarium.

Wydaje mi się, że uzyskałem niemal identyczny efekt, jak tło wzorcowe, na którym się opierałem https://www.afstyle.eu/.(przynajmniej na zdjęciach);) Nie wiem jak wygląda ono (oryginał) w realu, bo nie widziałem go nigdy "na żywo".

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
    • Mniej niż 18 , tak naprawdę bałbym się zalewać już to akwarium.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.