Skocz do zawartości

375l przygotowania do prawie startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ale JVP o przepływie 2000l/h w zupełności wystarczy na ten baniak.

Tutaj bym polemizował, a wręcz upierał się, że to za mało. Stanowczo polecam dwa razy mocniejszy i taki ogarnie sprawę, ale nie 2000. Tym bardziej, że z kasety wypływ też nie będzie powalający jeśli będzie to aq2000.

Opublikowano

JVP 201 o przepływie 6000 l/h kosztuje ok 40 zł, także to nie tragedia :)

Panowie, zastanowię się jeszcze przez moment. Czas mnie nie nagli o ile wymiary Aquael’a i Jebao są podobne i nie zaburzają pracy przy sklejaniu kaseciaka.

Opublikowano
Tutaj bym polemizował, a wręcz upierał się, że to za mało. Stanowczo polecam dwa razy mocniejszy i taki ogarnie sprawę, ale nie 2000. Tym bardziej, że z kasety wypływ też nie będzie powalający jeśli będzie to aq2000.

U mnie RW8 chodzi skręcona na 1 bieg - 700l/h - akwarium o długości 140cm, u Deccorativo zdaje się też na jedynce chodzi ?

Opublikowano

Pyszczaki to ryby uwielbiające duże prądy wody ale woda powinna być bez humusu i leków - tą na pewno wylej ale najpierw włóż tło potem wklej poprzeczkę jeśli tak zdecydowałaś i kolejno podkład pod kamienie następnie ustaw kamienie by ci się podobało a na końcu piasek , jeśli ten sam to wpierw delikatnie go wypłucz ale wodą przepuszczoną przez węgiel lub z uzdatniaczem nie wiadomo jak z chlorem u ciebie w kranie.

Przekonaliśmy się że te pompy DCT to super dla nas choć dość drogie ale warte tych pieniędzy - uwierz.

Spokojnie możesz do kasety dać pompę Atmana AT306 2000l/h za 90 zł - to bardzo przyzwoita i tania pompa. W kaseciaku stale z niej wylata:D te 2000l/h Moim zdaniem lepsza od AQC2000 - ta różnica mocy to fikcja.

Do tego cyrkulator co najmniej 5000l/h np jvp 102B by zaganiał gówienka do kaseciaka i wszystko gra więcej nic nie trzeba. To wersja oszczędnościowa a koszt niewielki.

Opublikowano

U mnie w kaseciaku śmiga Atman AT-306, o której pisze Henryk i jestem bardzo zadowolony, jest niesłyszalna i obsługuje mój baniak bez dodatkowego cyrkulatora. Twój baniak jest trochę większy więc jakiś cyrkulator będzie potrzebny ale jeśli skłaniasz się w kierunku oszczędnościowym to tę pompę mogę śmiało polecić.

Opublikowano

Mam późne popołudnie pod znakiem mierzenia. Mierzę zwykła metalowa miarką 3M i wychodzi mi odkształcenie w okolicach środka około 3-3,5 mm. Strasznie to trudno dokładnie zmierzyć. Przy okazji okazało się, że mam rożnej szerokości wzmocnienia podłużne. Na tyle szerokość 5,5 cm a na przedniej 6 cm. Długości zresztą także różne - analogicznie do szerokości - 110 cm z tyłu i 108 cm z przodu. Taka o ciekawostka.

Pytanie "przyszłościowe" - marzę sobie delikatnie o non mbuna. Czy trzeba wpuszczać wszystkie ryby na raz - te trzy gatunki ? czy może można najpierw jeden gatunek a po jakimś czasie kolejne ? Pytam bo nie wiem jak z dostępnością ryb a poza tym jeśli sztuka kosztuje ok 20 zł to robi nam się kilka stówek ;) Ale to przyszłość na razie bardzo luźno oglądam i przeglądam i podczytuję.

Opublikowano

Szerokość wzdłużnych wzmocnień moim zdaniem masz ok. U mnie jest 7cm. ale ja mam 180cm. dł. akwarium. Różnica 0,5cm. (przód-tył)nie ma znaczenia. Co do wzmocnienia poprzecznego, to dla wewnętrznego spokoju możesz zamontować. Ja mam zamontowane jedno. Szkło ma 10mm. grubości. Myślę, że nikt Ci tu nie stwierdzi z całą pewnością, czy wszystko będzie ok. Chyba że ktoś potrafi to wyliczyć.

Co do ryb, to nie musisz wpuszczać wszystkich jednocześnie.