Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...wsadź palca do tego otworu w gąbce i sprawdź czy nie ma w środku na dole w gąbce takiego wałka z gąbki..często to zostaje w środku..jest to pozostałość po wycięciu otworu..

Czekam na zamówioną gąbkę,a w tej na dnie nic nie ma sam nie mam pojęcia czemu tak sie dzieje jak przetestuje nową gąbkę to sie tutaj odezwę.

Opublikowano
...używam takiej tylko w przekroju ma kwadrat i jest duża.

No używam jej i póki co nie spowalnia wylotu wody dziwi mnie to że nie wciąga odchodów do środka tylko wszystko widać przylepione do tej gąbki.W poprzedniej gąbce wszystko zostawało "wciągnięte"i nic nie było widać.

Opublikowano
No używam jej i póki co nie spowalnia wylotu wody dziwi mnie to że nie wciąga odchodów do środka tylko wszystko widać przylepione do tej gąbki.

...bo tak to działa. Stąd dobrze gdy gąbka ta ma rowki między które odchody wpływają i tam są przyklejone. A jeżeli poprzednia miała "rzadką " strukturę to część odchodów wchłaniała. I to było pewnie przyczyną spowalniania ..Każdą trzeba dobrze płukać...

Opublikowano

Andrzeju poprzednia gąbka też była owalna i miała te rowki z tym że miała wymiary 11 na 10 jakoś tak ,a ta obecna ma 15 na 9 i ta nie wciąga odchodów do środka a poprzednia wszystko wciągała do środka mimo że z takiego samego materiału jest.Nic poobserwuje ale mile jestem zaskoczony bo miło dmucha.

Opublikowano
Nic poobserwuje ale mile jestem zaskoczony bo miło dmucha.

...beż pół litra nie rozbierzemy tego:) Ale ja już dawno pisałem o tym ,że te duże się nie zapychają jeżeli są czyszczone z częstotliwością raz na tydzień. Natomiast wielu kolegów skarżyło się na fakt zapychania ale jak się okazuje miały one mniejsze gabaryty. Coś za coś....

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jak sądzicie czy poniższy zestaw by pociągnął filtracje w 375l?

MECHANIK: Aquael circulator 2000;

BIOLOG: Aquael Turbo 2000 z trzema pojemnikami każdy 625ml na dobry wkład biologiczny (co daje łacznie prawie 2l!). 

A tym samym bez kubła mogłoby sie obejść..?

Miejsce na schowanie 2 filtrow w akwarium spokojnie się znajdzie.

Opublikowano

Radę da ale ten z biologią pasuje skręcić na minimalny przepływ. Do mechanika warto zamówić gąbkę ppi45 bo ta z zestawu jest sporo za gruba i przepuszcza sporo syfu. 

Jeśli masz jednak miejsce na dwa filtry Aquael to czy nie lepiej zrobić małego kaseciaka i ukryć w nim pompę aquael 2000, grzałkę, ceramikę i gąbkę? Masz jeden filtr i wszystko w nim. Czytałeś o kaseciaku:

Opublikowano
Godzinę temu, karadeniz napisał:

Jak sądzicie czy poniższy zestaw by pociągnął filtracje w 375l?

MECHANIK: Aquael circulator 2000;

BIOLOG: Aquael Turbo 2000 z trzema pojemnikami każdy 625ml na dobry wkład biologiczny (co daje łacznie prawie 2l!). 

A tym samym bez kubła mogłoby sie obejść..?

Miejsce na schowanie 2 filtrow w akwarium spokojnie się znajdzie

Tylko proszę na mnie nie krzyczeć:).Ale czy nie łatwiej w tym przypadku zrobićCi kasetę?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

nie chce zakładać nowego tematu a chodzi o Aquael turbo 2000 wiec dopisze się tutaj. Pytanie do użytkowników Aquael turbo 2000. Czy Wasze filtry są jakiś głośne pytam bo gdzieś wyczytałem ze jeśli tak to może to być wina wirnika z wieloma łopatkami . Podobno nowe wirniki maja tylko 3 łopatki i problem hałasu znika... czy to prawda jakie wy macie wirniki w swoich i czy wszystko śmiga jak należy ?

Pozdrawiam