Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów :)

Powoli przygotowuję się do wyboru i zakupu rybek do zbiornika 120x40.

Nie mam jeszcze sprecyzowanych gatunkow jakie chcialbym mieć, jednak zastanawiam się nad zakupem już dorosłych ryb. Co o tym myslicie? Lepiej.zakupić mlodziaki i czekac dluga, aż urosnal czy od razu dobrac dorosłe gatunki?

Czy ryby muszą byc wpuszczane.stopniowo z racji, że to nowy.zbiornik?

W planach mam zakup w sklepie DISCUS ZOO w Warszawie, szczerze to nie znam innych miejsc z pysiami w Warszawie.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Wszystko kwestia gustu.

Ja chciałem zawsze oglądać jak ryby mi dorastają, akwarystyka i cierpliwość idą w parze, jednak to na co Ty masz ochotę My nie zdecydujemy.

Do dojrzałego zbiornika i prawidłowo wystartowanego można spokojnie dać całą obsadę, będą wahania parametrów ale to naturalne i łatwe do opanowania.

Opublikowano

W planach mam zakup w sklepie DISCUS ZOO w Warszawie, szczerze to nie znam innych miejsc z pysiami w Warszawie.

Pozdrawiam :)

Hej kolego, w Discusie cena wysoka, a oferują kundelki. Proponował bym zamówić ryby z hodowli, przesyłką konduktorską. To na prawdę nie jest kłopot, ryby przyjadą w idealnym stanie, będziesz miał pięknie wybarwione F1, jak wybierzesz w promocji np. w Tan malu to będziesz miał w tej samej cenie co za niepewne kundelki w Discusie.

Opublikowano

Zakupując młodziaki,moim zadaniem będziesz miał więcej satysfakcji z obserwacji ryb tj.dorastanie,ustalanie hierarchii w stadzie,pokazy walk,wybarwianie,pierwsze tarła itd...

Sam tak zakupiłem swoje ryby,i nie żałuje decyzji ;) ...

Opublikowano
Hej kolego, w Discusie cena wysoka, a oferują kundelki. Proponował bym zamówić ryby z hodowli, przesyłką konduktorską. To na prawdę nie jest kłopot, ryby przyjadą w idealnym stanie, będziesz miał pięknie wybarwione F1

W Discusie nie mają wysokich cen i mają nie tylko kundelki. W hodowli też takie możesz kupić (hongi sweden, saulosi coral, fryeri iceberg, ff). Jeśli to masz na myśli, bo prawdziwych kundelków nigdy tam nie widziałem. Jeśli wiesz co kupujesz, to nie ma znaczenia gdzie.

Kupienie dorosłej obsady jest praktyczniejsze, ale na pewno droższe. No i trudniejsze :)

Opublikowano

Na moje zapytanie o pochodzenie i jakość ryb, odpowiedzieli, że mają różnych dostawców ryb, a za Saulosi chcieli 12zł. Wtedy zdecydowałem się poszukać ryb z innego źródła.

Opublikowano

Nie zawsze droższe, kupujesz już dobrany ilościowo harem i nie musisz dokupować co rusz ryby, by dopasować ilość tak by pasowało, jednak zakupy zawsze są loterią.

Opublikowano

Generalnie zaopatrują się na giełdzie w Łodzi, ale na pewno mają też innych dostawców. Sam pozbywałem się u nich swoich ryb :)...i kupowałem też :) Jest to na pewno jeden z najlepszych sklepów wyspecjalizowanych w pielęgnicach i nie jest to kryptoreklama :)

12zł. to nie jest dużo. Za potwierdzone!!! F1 musisz zapłacić ok. 40zł.

Opublikowano

Za potwierdzone F1 - rodowód imienny na moje nazwisko zapłaciłem w promocji po 12zł od sztuki, dostałem 3 sztuki w gratisie więc 36zł do przodu. Także 12zł za ryby z niewiadomego pochodzenia, a właśnie potwierdziłeś, ze od Ciebie (niczego nie ujmując Twoim rybom) także wzięli ryby, więc sprzedają co popadnie i od kogo się trafi, to troszkę wysoka cena. Kundelki można kupić także na OLX za 5-6zł.

Opublikowano
a właśnie potwierdziłeś, ze od Ciebie (niczego nie ujmując Twoim rybom) także wzięli ryby, więc sprzedają co popadnie i od kogo się trafi, to troszkę wysoka cena.

Nie kupują kota w worku, więc nie można powiedzieć, że kupują co popadnie. Rozmawiałem wielokrotnie ze sprzedawcami. To naprawdę są fachowcy, nie tylko sprzedawcy.

Wracając do tematu, masz gasperro sklepik na ul. Radzymińskiej, przy Ząbkowskiej. Podobno właściciel sprowadza ryby na zamówienie. Był jeszcze, bo nie wiem czy jest, sklep na Ursynowie, w którym można było trafić na ciekawe pyszczaki. Może kolega Pleziorro coś więcej wie?