Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy te glony są śluzowate i łatwo odchodzą od kamienia? Całymi kawałkami?

Czy na ich powierzchni widać bąbelki?

Opublikowano

Na kamieniach są śliskie ale nie odchodzą płatami czy coś. Tak się działo przy styku wody ze wzmocnieniem szyb przy czyszczeniu. Bąbelków też nie widać. Ryby to skubią. Nie wiem

Opublikowano

A ja bym nie był taki pewny.

Parametry wody też by się przydało podać.

To,że są śliskie - są jak większość glonów.

Opublikowano
Ryby to skubią.

I żyją??:D

To na 100% masz cyjanobakterie i to ci spirulina rośnie:D

na poważnie

Podobnie sądzę jak yaro - potrzebne wiarygodne pomiary testami JBLa NO3 i PO4 bez tego trudno osądzić, zbiornik rozchwiany z mętną wodą i nawet to co rośnie pokryte wytrąconym z wody pyłem.

Oprócz tego zielonego widzę inne glony chyba krasnorosty nie widzę okrzemka ale też z innych tematów autora wiemy że NO3 podobno stale niskie 20ppm ( czyżby test Zooleka? ) a podmianki symboliczne 10% co 1,5 tygodnia więc ryb też chyba malutko słownie widzę 2.

To że na tej fotce kolor jest tego "czegoś" zielono-niebieski to może być winą aparatu i/lub oświetlenia, a to że to ryby skubią przeczy raczej sinicom.

Moim zdaniem najpierw trzeba rozwiązać inne problemy tego zbiornika bo widać że poza estetyką to to coś nie jest szkodliwe dla ryb.:D a może samo się rozwiąże jak naprawi autor wodę w akwarium.

Opublikowano

Zbiornik wygląda tak. Załączam fotki

A testy firmy aquates

Od założenia zbiornika we wrześniu nie padła żadna ryba. Ryb jest 19 + kilka sztuk narybku nie wiem ile.

Parametry wody

GH-9

KH-16

PH-8

NO2-0

NO3-20

Nie mam testu PO4

post-16362-14695727551841_thumb.jpg

post-16362-1469572755481_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego - testy masz firmy Zoolek, a nie "aquates". Jeśli chodzi o testy ww. firmy, to nie są one miarodajne w kontekście oznaczania stężenia NO3 i należałoby się zaopatrzyć w bardziej wiarygodny test przynajmniej na azotany (ze swojej strony polecam test na oznaczenie NO3 firmy JBL). Wiarygodność pomiarów jest istotna m.in. w kontekście współczynnika Redfield'a.

A jak wygląda kwestia zapachu wody - czy po uchyleniu pokrywy nie czujesz nieprzyjemnego zapachu ?