Skocz do zawartości

375l start na wodę amoniakalną (WA)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba już widać koniec :D

Dzisiejsze testy:

NO2- 0,4

NO3- 5

To co? Ryby chyba na sobotę/niedzielę?

Opublikowano
Ten spadek No3 mnie zastanawia, podmieniałeś wodę jeszcze ?

Wodę ostatni raz podmieniłem 31.03 około 50%.

-- dołączony post:

-- dołączony post:

Dzisiejsze testy:

NO2- 0,2

NO3- 10 dzisiaj żona wynik sprawdzała myślę, że wczorajszy wynik NO3- 5 to był mój błąd w rzeczywistości było też 10.

Opublikowano

To co? Ryby chyba na sobotę/niedzielę?

Masz jak nas wielu problemy z odczytem wyników testów ( chyba zawsze pytaj żonę i rób testy przy dziennym świetle) i tak podsumowując ten podwójny start to chyba i tej WA było znacznie więcej niż 1 ppm wlane na początek 22.03 albo z poprzedniego startu dużo pożywki z czegoś pozostało bo te NO3 -40ppm to dużo -ale to już przeszłość.:D

Proponuję dziś podmienić całą wodę aż do poziomu piasku ( jego nie ruszać nawet jakby kusiło) koniecznie przez węgiel jak zostało Prodibio ampułka to po tym wlać i na sobotę/niedzielę ryby wpuszczać:D :D akurat dwa dni na ustabilizowanie się parametrów wody.

powodzenia w hodowli życzę:D

Opublikowano
Proponuję dziś podmienić całą wodę aż do poziomu piasku

No to podmieniam wodę. Ale tak z ciekawości czemu tą wodę powinno się wymienić?

Opublikowano

Prawdę mówiąc po to by ryby w w sobotę/niedzielę wpuścić.:D

Biologia jest bardzo silna bo już i NO2 było powyżej skali JBLa i NO3 miałeś 40ppm więc uznaję że oba etapy nitryfikacji są gotowe by przyjąć na klatę to co dadzą ryby.

Po części też by potwierdzić że woda w baniaku nie ma wartości dla nitryfikacji i jest tylko transporterem pożywki i tleniu i ma to tak stara jak i zupełnie nowa woda.

Możesz też nie wymieniać wody i spokojnie czekać aż samo spadnie NO2 do 0,05ppm.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Możesz też nie wymieniać wody i spokojnie czekać aż samo spadnie NO2 do 0,05ppm.

A tak z doświadczenia Panie Henryku ile to może jeszcze potrwać bez wymiany wody bo nie bardzo dzisiaj mam czas a jutro do pracy na 12 godz.