pozner Opublikowano 16 Lutego 2016 #11 Opublikowano 16 Lutego 2016 Moje propozycje to: Metriaclima zebra Chilumba Maison Reef Pseudotropheus acei Ngara lub Jtungi Melanochromis auratus Metriaclima Msobo Magunga albo Metriaclima zebra Chilumba Maison Reef Pseudotropheus acei Ngara lub Jtungi Melanochromis auratus Labeotropheus trewavasae chilumba Nie patrz na to, który gatunek jest mniej, lub bardziej ostry. Na każdym możesz się przejechać, to są pyszczaki. Wszystko zależy od warunków jakie im stworzysz, cech indywidualnych osobników i pewnie jeszcze kilku innych zmiennych. Mam podobne akwarium i miałem w nim 5 gatunków mbuny i też nie aniołki (lombardoi, parallelus) i każdy gatunek miał swoje miejsce. Najgorzej miał elongatus chewere (mniejszy, delikatniejszy), ale i on dobrze sobie radził. 1
Quba Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor #12 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zebry się trochę obawiam bo podobno wredna Przepatrzyłem proponowane obsady i chyba wybiorę: Pseudotropheus saulosi Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" Pseudotropheus sp. "acei" Iodotrophus sprengerae Czy można dołożyć jeszcze jakiś gatunek ? Jeśli tak to jaki ? W jakich proporcjach samiec/samica mogę trzymać te gatunki? Chciałbym docelowo mieć około 25-30 ryb, ile musiałbym kupić maluchów każdego gatunku ? Myślę nad gatunkami: Metriaclima estherae red-red, Labidochromis caeruleus. ps. Przepraszam za masę pytań ale chciałbym aby ryby dobrze się czuły w akwa, zrobię im dużo kryjówek.
Mortis Opublikowano 17 Lutego 2016 #13 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zebry się trochę obawiam bo podobno wredna Przepatrzyłem proponowane obsady i chyba wybiorę: Pseudotropheus saulosi Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" Pseudotropheus sp. "acei" Iodotrophus sprengerae Czy można dołożyć jeszcze jakiś gatunek ? Jeśli tak to jaki ? W jakich proporcjach samiec/samica mogę trzymać te gatunki? Chciałbym docelowo mieć około 25-30 ryb, ile musiałbym kupić maluchów każdego gatunku ? Myślę nad gatunkami: Metriaclima estherae red-red, Labidochromis caeruleus. ps. Przepraszam za masę pytań ale chciałbym aby ryby dobrze się czuły w akwa, zrobię im dużo kryjówek. Możesz mieć i red red lub yellow tylko weź pod uwagę, że będzie pływało sporo żółtego. Młodych kup po 10 szt. Ryby wpuścić w dwóch trzech ratach, kilkudniowych odstępach. Haremy trzymaj w układzie 1+4, jedynie Acei zostaw w ilości 10szt 1
Quba Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor #14 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zdecydowałem się na obsadę: Pseudotropheus saulosi - 10/15 szt - docelowo 1+4/2+8? Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" - 10szt - docelowo 1+4 Pseudotropheus sp. "acei" - 10 szt Iodotrophus sprengerae - 10szt - docelowo 1+4 Metriaclima estherae red-red - 10 szt - docelowo 1+4 Chciałbym 2 samce saulosi - czy to nie będzie za dużo ryb ? Pokarm 50/50 czy 60/40 na korzyść roślinnego będzie optymalne ?
eljot Opublikowano 17 Lutego 2016 #15 Opublikowano 17 Lutego 2016 Nawet 70-30 na korzyść zielonego. Jak uda się z dwoma samcami to będzie OK. 1
Quba Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor #16 Opublikowano 17 Lutego 2016 Boję sie tylko żeby trochę nie przesadzić z ilością obsady ale najwyżej zredukuje. Dzięki za wszystko
Quba Opublikowano 5 Marca 2016 Autor #17 Opublikowano 5 Marca 2016 Na wstępie chciałbym przeprosić, że to co wypracowaliśmy razem poszło na marne. Miałem trochę czasu na przemyślenie obsady bo baniak niedawno zalany. Zdecydowałem się na obsadę : Pseudotropheus acei luwala - 8-10 Cynotilapia sp. Hara - 1+4 Melanochromis (Pseudotropheus?) cyaneorhabdos "maingano"- 1+4 Metriaclima estherae red-red - 1+4 Labidochromis caeruleus - 1+4 Chciałbym was prosić o opinię dot. obsady, ewentualnie jakieś sugestie. Caeruleus w bazie widnieje jako mięsożerca ale masa ludzi hoduje go w akwariach z przewaga pokarmów roślinnych więc powinno się udać. Z góry dziękuję za sugestie i wyrozumiałość ;-)
Bracia Opublikowano 6 Marca 2016 #18 Opublikowano 6 Marca 2016 Osobiście wymieniłbym: Metriaclima estherae red-red - 1+4 na Pseudotropheus polit (10 sztuk młodzieży) - docelowo 1+4. Dlaczego - ano dlatego, że nie spotkałem jeszcze spokojnego samca red-reda:), proponowane rybki na pewno bardziej wartościowe, tym bardziej w takim baniaku, a i kolorystycznie nie stracisz. Ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam 1
Quba Opublikowano 6 Marca 2016 Autor #20 Opublikowano 6 Marca 2016 Polit to dopiero bandzior. W artykule na stronie klubu również widnieje jako agresywny więc zamiana niewiele da. Chyba zostanę przy wybranej już obsadzie chyba że ktoś ma jakieś zastrzeżenia co do diety itp. Dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi