Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to moje pierwsze malawi więc trochę przerósł mnie ogrom gatunków, a im więcej postów czytam tym ciężej mi coś dobrać :)

Myślałem o takich:

labidochromis caeruleus

Pseudotropheus acei

Pseudotropheus saulosi

Co o tym myślicie ? Jakie gatunki jeszcze dodać/zmienić i w jakich proporcjach trzymać?

Z góry dzięki za wszelkie rady :)

Opublikowano

Odpuściłbym sobie Caeruleus i Saulosi a wstawił Metriaclima Msobo. Można by jeszcze dorzucić Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef

Proponuję obsadę

Acei Ngara white tail do 10 szt

Metriaclima Msobo Magunga 1+4

Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef 1+4

No i coś czwartego ale nie przychodzi mi na myśl nic tak na szybko. Ktoś na pewno coś podpowie.

Opublikowano

Ja dorzuciłbym Metriaclima sp."elongatus chailosi", ewentualnie Melanochromis Auratus, aczkolwiek z trzema dość terytorialnymi rybami mogłoby być różnie. (w opcji z Auratusem)

Opublikowano

Wstępnie te trzy gatunki byłyby dobre:

Acei Ngara white tail do 10 szt

Metriaclima Msobo Magunga 1+4

Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef 1+4

Elongatus mnie trochę nie przekonuję, czy acei może być Msuli zamiast Ngara?

Jakieś wskazówki potrzebne do szukania czwartego gatunku?

Metriaiclimy są wszystkożerne więc pokarm 50/50 tak ?

Opublikowano

Z tego co wiem to demasoni są dość agresywne. Wolałbym spokojniejszą obsadę.

A co powiecie o np. Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" w układzie 1/2+4/6 do tego Acei (Msuli) [~10sztuk ?proporcje?] i do tego jakieś dwa spokojniejsze gatunki ?

Opublikowano
Z tego co wiem to demasoni są dość agresywne. Wolałbym spokojniejszą obsadę.

A co powiecie o np. Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" w układzie 1/2+4/6 do tego Acei (Msuli) [~10sztuk ?proporcje?] i do tego jakieś dwa spokojniejsze gatunki ?

Jak chcesz spokojne mbuna to Maison Reef zmień bo to jeden z najbardziej agresywnych odmian. Z drugiej strony patrząc to i Saulosi czy Maingano też może terroryzować akwarium. Nasze ryby są nieobliczalne. Masz spore akwarium zrób sporo kryjówek może nie będzie tak źle.

Tutaj eljot podsunął pomysł z Saulosi, piękne samce i samice jednak przy posiadaniu Msobo i Saulosi będziesz miał żółte samice. Można rozważyć tą wersję ze względu na spore wymiary akwarium i może te żółtka będą Ci się podobały. Są ludzie, którym nie przeszkadza taka ilość żółtego koloru.

Jeśli chodzi o Acei to spokojnie może być ta, którą wybrałeś.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" w układzie 1/2+4/6 do tego Acei (Msuli) [~10sztuk ?proporcje?]

Mortis tylko że ja mu doradzałem do tego zestawu ;)