Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem "ogromne i wieloletnie" azotyny NO2 rybom oczy wypaliły.

Tu podmiany nawet 70% codziennie wystarczają tylko do następnego dnia - jutro znowu będzie NO2 powyżej 0,3ppm.

Swoją drogą jak tak beznadziejnym testem kolega odczytał te 0,33ppm to zastanawiające;)

Plezi potwierdzi jak to jest z tym wysokim NO2.

Następny wniosek - nawet dwa kubły HW302 w 300l pewnikiem zawalone złożami na mur nie dają biologii. Podnieś powrót i butelką pet 2l oraz stoperem w fonie zmierz wypływ w l/h obu tych kubełków.

Moim zdaniem wystarczy wywalić z nich to co tam zalega:rolleyes: zostawić tylko jeden kubeł ale bez szamba z 1litrem złoża i prefiltrem na zasysie i biologia będzie malinka, ale musi z niego wypływać tak z 700-800 l/h

IMHO te ryby są na straty zbyt długo pływały w azotynach aż im oczki wypaliło co wewnątrz rybek spowodował NO2 wiadomo - bez wątroby nie da się żyć.

Opublikowano
Henryk straszysz jak "Czarna Pytia" ;), może nie jest tak źle mamy za mało wiarygodnych danych.

Darku bardzo bym chciał by tak było , wiarygodne dane-część ryb już odeszła ale spójrz jeszcze raz na te fotki i oczy ryb - wszystkich

Adrianna Biedrzyńska & Zbigniew Zamachowski - Czy te oczy mogą kłamać - YouTube

Czy te oczy mogą kłamać chyba nie:rolleyes:

Opublikowano

nazar1703 powiedz jak często czyścisz "mechanika"? Czy w "biologu" oprócz złoża masz gąbkę?

Oraz czy pojawia ci się zielony glon na przedniej szybie po 2 tygodniach od ostatniej podmiany?

Opublikowano
spójrz jeszcze raz na te fotki i oczy ryb - wszystkich

Dla mnie to świadczy o bardzo kiepskiej jakości zdjęcia bo wątpię aby problem dotyczył wszystkich ryb w takim samym stopniu.

Jak kolega nie poda większej ilości informacji to wróżymy z fusów a niestety coś zamilkł :(.

-------------

Na fotkach widać że akwa nieźle zaglonione więc w te NO3 poniżej 10 też nic chce mi się wierzyć, no chybaże ostatnio coś było robione aby je obniżyć. W końcu pływały tam 23 ryby wcale nie malutkie.

Opublikowano

Niestety nie mogłem odpisać szybciej Podmieniłem 50% wody temperatura wody nie spada poniżej 25 stopni Filtr biologiczny zasypany grysem koralowym i zeolitem otwierałem i czyściłem go tylko raz(baniak od listopada) w wodzie z podmiany do mechanika zaglądam co 3 podmianę są w nim tylko gąbki Do dzisiejszego ranka padło już łącznie 9 ryb:mad: Zielone glony cały czas zachodzą na piasek a wszędzie na kamieniach mam brunatne

Opublikowano

Dalej zdawkowo odpowiadasz, jeszcze raz:

Jakie masz parametry po podmianie

Jaką dokładnie karmę podajesz

Czy dodawałeś coś ostatnio do akwa.

Czy zauważyłeś jakieś inne objawy poza oczami.

• Dziękuję 1