Skocz do zawartości

240l - nowe Malawi, dziennik budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zagadkowa sprawa... jak pisałem wcześniej do zbiornika trafiły świderki i helenki z poprzedniej obsady. Kilka helenek na bank padło, reszta się od kilku dni nie rusza - większość zagrzebanych lekko w piachu, pewnie też są martwe. Świderka nie widziałem od kilku dni (a wpuściłem ich pewnie ponad 100) - pewnie są w też kaput, tylko pod piachem.

Można przyjąć założenie, że większość o ile nie wszystkie ślimaki, padły. Czyli koło 150 szt. A 10 szt danio, które zasiedlają od ponad tygodnia zbiornik ochoczo pływają po akwarium, jedzą, wyglądają zupełnie normalnie (a znam te rybki od lat).

I teraz, parametry wody w normie NO2- 0,025, NO3 - 1, KH=7, GH=7, pH=7,7. Biologię miałem od początku w filtrze, który przełożyłem z poprzedniej aranżacji akwarium.

Wiem, że my tu głównie o pyskach, ale może ktoś spotkał się z masowym zgonem ślimaków? Czy tak źle podziałało na nie nowe środowisko? Aha, może jeszcze jeden trop - w moim pre-filtrze narurowym mam kolanko i dwa nyple z mosiądzu - ślimaki jak wiadomo nie lubią miedzi, ale nie chce mi się wierzyć, że mosiądz mógł spowodować zatrucie miedzią ślimaków w 2 tygodnie...

EDIT: no dobra, powyciągałem helenki i faktycznie kaput było jakieś 6 a 30 żyje. Po wrzuceniu do kranówy od razu się rozkręciły. Ciekawe czemu w baniaku leżały bez ruchu w tym samym miejscu...

Opublikowano

Mała aktualizacja:

- właśnie zamówiłem w Malawianie maluchy 3-4 cm 15x F2 Saulosi i 15x F1 Maingano. Niestety Malawian nie ma F1 Saulosi. To samo w Tan-Malu, do końca marca na pewno nie będą mieli. Rybki będą u mnie w niedzielę 13/03 - podzielę się zdjęciami po zarybieniu zbiornika.

- co do poprzedniego wątku, większość helenek padła - kilka się ostało i zaczęły być lekko aktywne - nadal zagadką jest dla mnie co je wykończyło...

Opublikowano

Bomba to wszystko wygląda, niestety jeszcze mam dużo nauki aby do takiego stanu doprowadzić mój baniak.

Widzimy się na Centralnym w niedzielę o 12:55, tez swoje odbieram od Malawiana ;)

Opublikowano

To i ja podjadę na zachodni, dalej ma PW pogadamy żeby OT nierobić.

Może mały spocik zrobimy w niedzielę na Zachodnim ?