Andrzej Głuszyca Opublikowano 7 Lutego 2016 #11 Opublikowano 7 Lutego 2016 Jestem tego samego zdania. ...to błędne zdanie. Jeżeli tak twierdzisz to aby ten post coś wniósł to umotywuj to jakoś.
pozner Opublikowano 7 Lutego 2016 #12 Opublikowano 7 Lutego 2016 A na jakiej podstawie twierdzisz, że w 5 czy 10cm. warstwie piasku może powstać strefa beztlenowa?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 7 Lutego 2016 #13 Opublikowano 7 Lutego 2016 A na jakiej podstawie twierdzisz, że w 5 czy 10cm. ...nie mówię i nie pisałem o 5 cm warstwie piasku. Pisałem o tych "hałdach" które są sztuczne usypane i że to umożliwi ich powstawanie. Czyli w czasie przyszłym ,ewentualnie. Nic się nie zmieniło w sposobie i warunkach powstawania takich stref. Tu jeszcze zagrożenia nie ma ale warunki po temu już niepotrzebnie są tworzone. A twierdzę tak na podstawie tego co doświadczyłem. Niestety..naukowych opracowań nie posiadam ale motywuje to jakimś rozsądkiem ," dmuchaniem" na zimne.. Nie chcę teraz Ci napisać " na jakiej podstawie Ty tak twierdzisz?" bo to nie ten dział a my tu piszemy o czymś innym .
pozner Opublikowano 7 Lutego 2016 #14 Opublikowano 7 Lutego 2016 Myślę, że niepotrzebnie straszysz kolegę, gdyż nawet w tych "hałdach" nie powstaną takie strefy. Nie ta gęstość podłorza. Tym bardziej, że pysie to dno i tak poukładają po swojemu. Inna sprawa, że tego piachu jest trochę za dużo, ale to kolega najlepiej oceni podczas użytkowania akwarium.
LECHPL Opublikowano 7 Lutego 2016 #15 Opublikowano 7 Lutego 2016 Też wydaje mi się że takie ilości piachu stanowią zagrożenie, dodając jeszcze za drobną gramulacje to nieszczęście gotowe. Niedawno na innym forum gość miał taki problem, spora warstwa drobnego piachu w dodatku nieruszanego a skończyło się smrodem i wymianą podłoża.
Rekomendowane odpowiedzi