zeferino Opublikowano 5 Lutego 2016 #1 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam, Nazywam się Paweł i zaczynam swoją przygodę z Malawi. Chcialbym Wam przedstawić moj zbiornik: Wymiary 120x40x50, Filatracja: filtr zewnętrzny Aquael 650l/h z trzema wkładami z ceramiką i jednym wkładem z gąbka plus filtr wewnętrzny Aquael, również z ceramiką i gąbka, Oświetlenie: led 2x30W, Wnętrze: kamień serpentynit 20 kg, piasek biały kwarcowy 35kg, tło strukturalne zewnętrzne wykonane przeze mnie ze styropianu, Obsada: brak (może macie jakieś propozycje?) Zbiornik został zalany 3 dni temu, rybki planuję kupić za minimum 3 tygodnie, o ile parametry wody beda dobre. Do kubełka dodałem preparat Aquaelstarter. Później przesyłam zdjecia. Moze macie jakieś sugestie, czy cos powinienem zmienić, dodac? Pozdrawiam Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
MatiK Opublikowano 5 Lutego 2016 #2 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witaj, przede wszystkim zredukuj te olbrzymie ilości piachu, które tam wsypałeś przynajmniej o połowę. Sam wystrój nawet ciekawy, a o obsadę pytaj w odpowiednich działach, dla ułatwienia : http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html
egon44 Opublikowano 5 Lutego 2016 #3 Opublikowano 5 Lutego 2016 Siemanko :mrgreen: Aranżacja naprawdę fajna,tło też niczego sobie ... Ale tak jak MatiK napisał jest za dużo piachu,pozbądź się połowy a będzie ok ... Powodzenia
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Lutego 2016 #4 Opublikowano 5 Lutego 2016 ...ciekawy jestem dlaczego masz piasek "pofalowany"? przecież ryb nie masz...
zeferino Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 5 Lutego 2016 @AndrzejWałb piasek uformowalem tak ręcznie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Lutego 2016 #6 Opublikowano 5 Lutego 2016 ....jeżeli zrobiłeś to ręcznie ( chociaż stożki sugerują ,że uformowała je woda wylatująca z wylotów ale może się mylę) to niepotrzebnie tak teraz formujesz dno. Masz dużo piasku ( być może pod spodem styropian który potęguje wrażenie grubego dna) i takie uformowanie ułatwi tylko powstawanie stref beztlenowych. A jak będziesz miał pysie to i tak będą Ci tworzyć takie krajobrazy.
zeferino Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 @AndrzejWałb a mozesz mi powiedzieć czy strefy beztlenowe sa groźne dla ryb? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
egon44 Opublikowano 6 Lutego 2016 #8 Opublikowano 6 Lutego 2016 czy strefy beztlenowe sa groźne dla ryb? Mogą być trujące,siarkowodór tam gromadzący się uwalniając się do toni wody przekształca się w silnie trujący kwas siarkowodorowy.
pozner Opublikowano 6 Lutego 2016 #9 Opublikowano 6 Lutego 2016 Przy takich warstwach piachu nie musisz obawiać się stref beztlenowych.
timi-akwaria.pro Opublikowano 6 Lutego 2016 #10 Opublikowano 6 Lutego 2016 Przy takich warstwach piachu nie musisz obawiać się stref beztlenowych. Jestem tego samego zdania.
Rekomendowane odpowiedzi