Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bajpas jest potrzebny w momencie podmiany wody, jeżeli wlot wody świeżej jest tuż za pompą a przed biologią. Co to daje? A no to, że świeża woda leci prosto do akwa a nie przez biologię.

żaden to argument, taki kranik może być za biologią....

Opublikowano

Jeżeli kranik będzie za biologią to i owszem ale weź pod uwagę jedną dość wkurzającą rzecz. Czyszczenie gąbek, wymiana wkładów mechanicznych wiąże się ze spuszczeniem wody z korpusów mechanicznych. Dość często, przynajmniej u mnie po czyszczeniu mimo odpowietrzników na korpusach do pompy dostaje się powietrze. Niestety u mnie pompa ani drgnie sama a w momencie kiedy odkręcę spust albo sam bajpas między biologią, odpowietrzenie pompy następuję natychmiastowo.

Niestety przez biologię pompa nie przepchnie powietrza a już z pewnością przez piasek w FBF.

Opublikowano

Ja po czyszczeniu gąbek zamykam zawór na końcu wylotu z biologii ( nie ma na rysunku )

otwieram by pasy i nalewam wody wstecz aż wydmucha powietrze zasysem .Proste i sprawne zawsze działa , a odpowietrzniki mam wkręcone na amen i zalepione klejem do pvc.

Opublikowano

sory Panowie, ale dla mnie wygląda to tak:

Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?- dojazd do pracy - YouTube

kolegolufa555 dziwny przypadek.... u mnie zakręcam zawory, na korpus zakładam worek, aby nie wylała się z niego woda, wymiana, przykręcam korpus, zawór od strony zasysu otwieram, odpowietrznikiem nalewam wody, aż się uleje, otwieram zawór od strony pompy, kilka bombli wyleci i koniec.

Opublikowano

Słuchajcie szybka porada. Jaka średnica otworu w tej gąbce? Rozumiem, że trzeba ją nadziać na rurkę po wkładzie sznurkowym a nie mam możliwosci zmierzyc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Lepiej kombinować (chociaż ciężko nazwać to kombinowaniem) ponieważ do puszki o jakieś 40-50% mniej wejdzie ceramiki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie i powiem tyle narurowiec gotowy pompa kreci ale wody ani grama nie ma dopiero na trzecim biegu cos tam kapie, co jest zle????