Jargos Opublikowano 5 Lutego 2016 #31 Opublikowano 5 Lutego 2016 Bajpas jest potrzebny w momencie podmiany wody, jeżeli wlot wody świeżej jest tuż za pompą a przed biologią. Co to daje? A no to, że świeża woda leci prosto do akwa a nie przez biologię. żaden to argument, taki kranik może być za biologią....
lufa555 Opublikowano 5 Lutego 2016 #32 Opublikowano 5 Lutego 2016 Jeżeli kranik będzie za biologią to i owszem ale weź pod uwagę jedną dość wkurzającą rzecz. Czyszczenie gąbek, wymiana wkładów mechanicznych wiąże się ze spuszczeniem wody z korpusów mechanicznych. Dość często, przynajmniej u mnie po czyszczeniu mimo odpowietrzników na korpusach do pompy dostaje się powietrze. Niestety u mnie pompa ani drgnie sama a w momencie kiedy odkręcę spust albo sam bajpas między biologią, odpowietrzenie pompy następuję natychmiastowo. Niestety przez biologię pompa nie przepchnie powietrza a już z pewnością przez piasek w FBF.
Damian780425 Opublikowano 5 Lutego 2016 #33 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja po czyszczeniu gąbek zamykam zawór na końcu wylotu z biologii ( nie ma na rysunku ) otwieram by pasy i nalewam wody wstecz aż wydmucha powietrze zasysem .Proste i sprawne zawsze działa , a odpowietrzniki mam wkręcone na amen i zalepione klejem do pvc.
Jargos Opublikowano 6 Lutego 2016 #34 Opublikowano 6 Lutego 2016 sory Panowie, ale dla mnie wygląda to tak: Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?- dojazd do pracy - YouTube kolegolufa555 dziwny przypadek.... u mnie zakręcam zawory, na korpus zakładam worek, aby nie wylała się z niego woda, wymiana, przykręcam korpus, zawór od strony zasysu otwieram, odpowietrznikiem nalewam wody, aż się uleje, otwieram zawór od strony pompy, kilka bombli wyleci i koniec.
xrx Opublikowano 12 Lutego 2016 #35 Opublikowano 12 Lutego 2016 Słuchajcie szybka porada. Jaka średnica otworu w tej gąbce? Rozumiem, że trzeba ją nadziać na rurkę po wkładzie sznurkowym a nie mam możliwosci zmierzyc.
AbhorPL Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #37 Opublikowano 13 Marca 2016 Do korpusów są puszki zasypowe czy nie łatwiej było by ich użyć na media biologiczne np Matrix niż kombinować????
stan Opublikowano 13 Marca 2016 #38 Opublikowano 13 Marca 2016 Lepiej kombinować (chociaż ciężko nazwać to kombinowaniem) ponieważ do puszki o jakieś 40-50% mniej wejdzie ceramiki.
AbhorPL Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor #39 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Panowie i powiem tyle narurowiec gotowy pompa kreci ale wody ani grama nie ma dopiero na trzecim biegu cos tam kapie, co jest zle????
Rekomendowane odpowiedzi