Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja ryby są prawdopodobnie chore na bloat. Padły juz 3 sztuki, a 3 z tych co jeszcze żyją siedzą przy dnie i niektóre mają lekko napęczniałe brzuchy.

Czym leczyc tą chorobe? Czytałem zeby stosować Metronidazol, gdzie go kupić? W aptece, w akwarystycznym?

Link do zjęć chorych ryb: http://www.akwarium112.info/foto.zip

Dzieki za pomoc

Zaszczyk

Edit:

Mamlek Gynalgin i zawiera on metronidazol (250mg) oraz chlorchinaldin (100mg) czy moge go zastosować?

Opublikowano

Witam, metronidazol dostaniesz tylko w aptece na recepte, chyba, że masz znajomości lub ładnie poprosisz panią farmacełtke :D Co do tego leku co wymieniłeś to nie mam pojęcia, ale ja bym go nie zastosował, jest tam kilka składników min. chlorchinaldin- to chyba na gardło :?: :D

Dawkowanie gdzieś tu znajdziesz, było o tym sporo.

Pozdro.

Opublikowano

Najwiecej ludzi poleca zestaw bactopur i metronidazol. Najczesciej cztery dni leczenia, kilka dni przerwy i cztery dni leczenia.

Opublikowano

Metronidazol podaje się jako lek wspomagający terapię. Likwiduje wtórne infekcje bakteryjne.

Metronidazol to lek o szerokim spectrum działania, głównie na bakterie beztlenowe i część pierwotniaków. Szerokie pasmo działania wyklucza leczenie wybiórcze z zasady.

Lekiem stosowanym na bakteryjne zapalenie przwodu pokarmowego jest bactopur direct. Leczenie samym metronidazolem na ogół jest nieudane. Bactopur direct działa szybko i skutecznie. Specyfika działania metronidazolu wyklucza możliwość podawania go w dużych dawkach i ogranicza jego ''leczniczy wpływ''.

Wiem, że robiono eksperymenty z podawaniem silniejszego metronidazolu, stysowanego np. w leczeniu ptaków- na ogół ze skutkiem smiertelnym u ryb.

Dlatego zostawmy to jako lek wspomagający, a leczmy lekiem na daną chorbę. Ja nie stosuje od dawna metronidazolu, leczę samym bactopurem direkt i nie widzę różnic pomiędzy taką terapią, a skojarzoną.

Opublikowano

OK, Mjunszajn, a jaki uważasz jest wpływ Bactopuru Direct na filtrację biologiczną? Trzeba jakoś zabezpieczać filtry? Stosowanie oznacza restart kolonii bakterii nitryfikacyjnych lub denitratorów?

Drugie pytanie - czy Aquasan-S nie byłby lepszy zamiast podawania Bactopuru Direct plus samego metronidazolu?

Zawiera:

metronidazole - 500 mg

acriflavine hydrochloride - 2 mg

methylene blue - 2 mg

Opublikowano

leczenie metronidazolem konsultowałem jakiś czas temu z ichtiopatologiem- (pasjonat Malawi i Tangi) i jak najbardziej polecał leczenie Bloat i nie tylko właśnie metronidazolem i jako lek pomocniczy, ale nie konieczny, wymienił Bactopur Direct, gdyż bactopur zawiera niewielkie ilości (stężenie) antybiotyku, zastosowanie tego zestawu lekarstw prowadzi do ponownego startu akwarium, a gdy zastosuje się sam metronidazol to nie wszystkie bakterie giną i złoże się szybko odbudowuje. Polecał jeszcze kombinację metronidazol + Doxycyclinum i jeszcze 1 lek, jakiś dla gołębi, ale nazwy nie pamiętam.

Dwa razy leczyłem Bloat, pierwszy raz były to Tropheusy z tangi, zastosowałem metronidazol i doxycyclinum, kuracja zakończona powodzeniem.

Drudi raz były to P. demasoni , leczyłem je jakiś miesiąc temu, użyłem tylko metronidazolu w dawce 2,5 grama na 100 litrów wody, leczenie zakończyło się również powodzeniem.

Tak więc myśle, że na bloat wystarczy sam metronidazol, u mnie takie leczenie się sprawdziło :)