Skocz do zawartości

Jakie pokarmy suche firmy Hikari?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam od niedawna akwarium z rybkami z Malawi: Ps. saulosi, Aulonocara, Ps. acei.

Nigdy nie miałem wcześniej pyszczaków ale moje wcześniejsze ryby karmiłem pokarmami Hikari i bylem bardzo zadowolony z efektów.

Jakie pokarmy tej firmy polecacie dla pyszczaków i ew. w jakich proporcjach ?

Opublikowano

Ja moje Pseudotropheus saulosi i Iodotropheus sprengerae karmię tymi pokarmami-

HIKARI CICHLID SINKING GOLD MINI 342g tonący wybar (5191006488) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/51/91/00/64/5191006488@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@51/91/00/64@@AMEPARAM@@5191006488

HIKARI CICHLID EXCEL MiNi 250g pokarm dla ryb nr1! (5221274114) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

cichlid sinking gold-mini podaję rano,a cichlid excel-mini wieczorem...

Oczywiście mam jeszcze inne pokarmy różnych firm którymi karmię swoje ryby,więc po prostu co jakiś czas zmieniam kolejność podawania...Według mnie lepiej mieć więcej rodzajów pokarmów i urozmaicać im dietę ;) ...

Ps..Mam nadzieję że pokarm Hikari namaczasz przed podaniem rybkom???

Opublikowano

Nigdy nie namaczałem pokarmu przed podaniem ale w sumie dawałem go sporym rybom (wyrośniętym skalarom, severum i ziemiojadom). Może faktycznie warto zastosować tę metodę przy pyszczakach. Ja też karmię różnymi pokarmami ale jeśli chodzi o suche to tylko Hikari.

Opublikowano
Nigdy nie namaczałem pokarmu przed podaniem ale w sumie dawałem go sporym rybom (wyrośniętym skalarom, severum i ziemiojadom). Może faktycznie warto zastosować tę metodę przy pyszczakach. Ja też karmię różnymi pokarmami ale jeśli chodzi o suche to tylko Hikari.

Pokarm Hikari ma to do siebie,że puchnie(zwiększa swoją objętość) po namoczeniu,więc wyobraź sobie co się dzieje w brzuchu pyszczaka jak od razu bez namaczania podasz mu ten pokarm...

Pokarmy innych firm można podawać od razu bez jakiegokolwiek namaczania...Tylko akurat przy Hikari trzeba namaczać...

Opublikowano

Spoko,czytałem te tematy i zdania są podzielone,czyli ile ludzi tyle opinii ;)...

Jedni namaczają inni nie,inni piszą że namaczając pokarm wypłukuje się z niego wszystkie witaminy itd...

Ogólnie ja namaczam pokarm Hikari przed podaniem,bo sam kiedyś doświadczyłem tego co się dzieje z rybami po podaniu nienamoczonego pokarmu...

Więc wolę dmuchać na zimne ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ogólnie ja namaczam pokarm Hikari przed podaniem,bo sam kiedyś doświadczyłem tego co się dzieje z rybami po podaniu nienamoczonego pokarmu...

..też używałem tego pokarmu i też namaczałem. Przecież on po namoczeniu robi się strasznie duży. Szkoda tylko ,że brudzi wodę i z tego względu zrezygnowałem obecnie z niego na rzecz NLS i O.S.I.

• Dziękuję 1