Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co ja pamiętam to jeden i drugi Jacek robi foty canonem ;-). To raz, a dwa oczywiście że jak umie się pracować z lustrzanką to i z tego badziewia coś się wycisnie. Jednak kupując nikona odradzam zakup tego szkła ponieważ za nie wiele większe pieniądze dostanie się fajne szkło jakim jest zoom 18-105mm. Szkła za takie pieniądze z takimi parametrami nigdzie się nie znajdzie ani u Canona, Sony itd.Potem do tegoż czasem jakąś stałeczke 50mm i miodzio można fajne już tematy robić. A kupując nikona d90 w dobrym stanie ma się puszkę że śrubokrętem i nie trzeba kupować wtedy szkieł z silnikiem (który to zawsze parę stowek podraża szkiełko).

Opublikowano

Oj stan :) zapominasz że dla Sony robi obiektywy Carl Zeiss. Po drugie w świetnych cenach można kupić używki minolta, a w związku z tym że Sony ma wbudowaną w korpus stabilizację to te opcje stają się coraz bardziej atrakcyjne.

No ale każdy chwali to co ma.

Ja z Sony zostanę bo na razie sprzęt przerasta moje umiejętności, a gdy się to zmieni to jedyny wybór pozostanie mi iść w stronę Canona ale tam będzie trzeba sprzedać samochód.

Opublikowano

Tak JacekJ robi Canonem u mnie focił bodajże 5-ką :) Ale wsadził kiedyś zdjęcie dla porównania robione właśnie takim obiektywem :) Stan, ty pewnie wykorzystasz możliwości lepszych szkieł, mnie, amatorowi wystarczy właśnie zestaw kitowy, no może przydałby się jakiś zoom w górach, ale większość z nas tutaj i tak robi zdjęcia na preselekcjach, coby nie napisać, że w automacie :) Więc dla amatorskich zastosowań wystarczą te kitowe rozwiązania. Chyba, że ktoś mam ambicje i czas by pogłębiać swoje umiejętności i wiedzę więc dla takich osób oczywiście lepiej kupić coś porządnego :)

Opublikowano

Dodam, że ten obiektyw 18-105 to też kit, więc nie ma co tak deprecjonować tego obiektywu 18-55, gdyż nie jest dużo gorszy.

I właśnie dlatego ten kit 18-105mm jest zaskakująco dobry jak na kita i jest po między nimi przepaść (18-105mm, a 18-55mm) , a różnica w cenie jest mała.

Ja tylko podpowiadam co zrobić żeby za normalne pieniędze kupić sprzęt z parametrami wyższej półki. A co kto kupi jego sprawa. Jeżeli nie wierzycie wejdźcie na forum nikoniarze pl. to sami zobaczcie czy ktoś nawet dla amatora poleci tego kita 18-55mm ;-) i że lepiej dodać nie wielką sumę i mieć świetne i uniwersalne szkło.

Jarku ja nie piszę że sony ma słabe obiektywy, a to że w tej półce cenowej nie ma porównywalnych szkieł do kita 18-105mm. To szkło nikonowi wyszło naprawdę zaje.....

Opublikowano

Sony DT 18-135 mm f/3.5-5,6 SAM

Pewnie troszkę droższy ale w kilku aspektach lepszy.

:)

Tak naprawdę trzeba by było mieć aparaty z 5 systemów, mnóstwo czasu i wtedy ocena była by w miarę rzetelna - a tak niestety każdy chwali to co używa.

Ja tak jak pisałem nie zamienił bym sony na nikona za żadne skarby, Ty na odwrót, a koledze robimy tylko wodę z mózgu - bo pewnie nie wie co wybrać :)

Najlepiej by mieć kumpli z takimi aparatami i sobie popstrykać każdym z osobna i ocenić.

Opublikowano

Ja patrze na to inaczej. Kazdy cos lubi to fakt ale to Nikon specjalizuje sie w optyce.

Nikon nie robi telewizorow, telefonow, nie produkuje filmow.

Za to robi najbardziej zaawansowane technologicznie systemy optyki, zaawansowane mikroskopy, skomplikowana aparature do przeswietlen i obazowania 3D.

Tak wyglada specjalizacja. Po prostu jak ktos robi wszystko to korzysta z gotowych rozwiazan. Nikon ma know how i naprawde zna sie na optyce.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.