Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie mam 2+2+1x?-Yellow, 1+3+młodzieniec-Hara i 2+1+2x?-Sprengerae. Do tego miałby dojść Protomelas docelowo, tak jak pisałeś w układzie 1+4. Jeśli masz jeszcze jakąś propozycję to ja się dostosuję do wymagań i charakterności ryb, jeśli starczy 1+3 to niech tak będzie, jeśli trzeba więcej samic też może być, byle nie było tłoku w akwarium ;)

Opublikowano

1+4 byłoby lepiej 1+3 jednak wystarczy ale pod warunkiem że będziesz miał standardowo temperament ego samca. Do kalkulacji wezmę 1+3. Bo jak sądzę poczekać z uzupełnianie co ci wyjdzie z tego co jeszcze nie wiesz czym jest.

Opublikowano

Ja ze swojej strony mogę zaproponować Copadichromis borleyi kadango. Również jest dość mocną rybą. Bardzo szybko rośnie i szybko wprowadza swoje rządy w baniaku. Jak to Wojtek napisał - jest również dość kochliwy. W dwa dni potrafi obrobić 5 samic.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Borlejka Kadango tez poradziłaby sobie z mbuna to chyba najsilnijszy Copadichromis. Kwestią gustu jest ocena urody tych ryb. Dla mnie Protek ma ładniejsze go samca a Copadichromis samice.

Opublikowano
Borlejka Kadango tez poradziłaby sobie z mbuna to chyba najsilnijszy Copadichromis. Kwestią gustu jest ocena urody tych ryb. Dla mnie Protek ma ładniejsze go samca a Copadichromis samice.

U mnie Borley dostawał regularne bańki od Protka. Siedział przeważnie zagoniony przy grzałce. Dla mnie Protomelas okazał sie zbyt agresywną rybą i musiałem sie pozbyć tych rybek. Myślałem ze teraz uaktywni sie Borley, ale pan Gissel tez nie daje sobie w kaszę dmuchać.

Byćmoze w towarzystwie mbuna Protomelas spilonotus Tanzania bedzie mniej temperamentny.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na pewno będzie bo Mbuna to inny lewel. Mbuniaki są zdecydowanie za szybkie dla większej Non-Mbuna aby dać się zmęczyć. Co do placków to bez wątpienia kontrast cudny jednak wg mnie już za gęsto na dnie. Zwłaszcza że mam makjaweliczny plan dołożenia jeszcze jednego Mbuna.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Borleyi podoba mi się ciut mniej niż Spilonotus, a White Lips + Yellow chodziło mi po głowie, chociaż tylko w przypadku zmiany obsady na Non-Mbuna z tym jednym żółtym dodatkiem. W końcu jednak i tak zostało wyparte kierunkiem Tetrastigma/Lithobates ;) Jako, że są możliwości łączenia z moimi Mbuniakami to temat na przyszłość... Czekam więc na niecny plan Hariego i ten tajemniczy gatunek Mbuna, ale oczywiście bardzo dziękuje za wszystkie propozycje :) (na podziękowania do postów musicie poczekać gdyż rozdałem ich podobno za dużo i nie mam możliwości kliknięcia teraz ;) )

Opublikowano

Podziękowania wrócą. Nie chce mi się szukać wątku o tym ale chyba jak rozdasz 20 to masz je znowu dopiero po 24h.

Co do obsady to żadna tajemnica ;-) wychodzi mi ze możesz mieć ( jeśli utrzymasz 1+3 u pozostałych mbuna ) jeszcze jeden, jednosamcowy harem średniej lub małej Mbuna. Moje propozycje to:

Astatotilapia calliptera Thumbi East 5 - 6 cm

Gephyrochromis lawsi 4 - 5 cm RARE

Melanochromis joanjohnsonae 4 - 5 cm

Podałem zgodnie z nazewnictwem z TM choć Melanochromis to obecnie w nazewnictwe Koningsa już Labidochromis.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Astatotilapia calliptera Thumbi East 5 - 6 cm

Gephyrochromis lawsi 4 - 5 cm RARE

Melanochromis joanjohnsonae 4 - 5 cm

Aleś mi teraz zabił ćwieka :D Astatotilapia od dawna mi się podoba, Gephyrochromis też jest śliczny, a i Joanjohnsonae mają coś w sobie... Na szczęście mam trochę czasu na przemyślenia ;) wielkie dzięki :)