Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł i na mnie czas, a bardziej na moje akwarium... :) wielkimi krokami nadchodzi decyzja o powiększeniu mojego małego kawałka jeziora na trochę większy kawałek. Kompromisowe szkiełko, jakie wypracowałem po kilku potyczkach z moim domownikiem i nie tylko, to około 660 litrów w rozmiarze 170x65x60... Chciałem większe, ale przecież cała frajda w tworzeniu, w sumie nie mogę zabierać sobie szansy na kolejne awanse litrażowe więc odpuściłem zostawiając sobie tą jeszcze jedną furtkę otwartą :D i teraz chciałbym żebyście mnie troszkę poprzekonywali do swoich racji :P pokrywa prawie na pewno będzie z pcv, filtracja też prawie na pewno będzie z połączenia kubła, korpusów narurowych jako prefiltrów i falownika Jebao rw15. ALE... ;) co do filtracji jestem otwarty na argumenty bo co prawda do asów majsterki nie należę, ale jeśli ktoś wytłumaczyłby mi łopatologicznie co, gdzie i za ile to może i mogę się skusić na skonstruowanie filtracji całkowicie opartej na korpusach ;) kaseciaki odpadają bezapelacyjnie ;) Druga sprawa to światło :) tutaj praktycznie przesądzone, będą raczej jakieś ledy białe zimne + niebieskie i do tego pod kątem, imitując promienie słoneczne naświetlacz led barwy ciepłej, tak to sobie wymyśliłem bo gdzieś widziałem i wygląda moim zdaniem super ;) Także zapraszam do burzy mózgów! POMOŻECIE?! ;)

Opublikowano

Andrzej jeszcze nie gratuluj bo nawet nie zamówiłem :D jestem tylko w kontakcie z Przemkiem Wieczorkiem i już prawie, prawie potwierdziłem transakcję ;) planów niestety nie mam skrystalizowanych dlatego proszę o rady i dyskusję ;) gdyby było inaczej to nagle wrzuciłbym nowy temat z nowym akwarium zaskakując Was wszystkich ;)

Opublikowano

Pablo, przeczytałeś aby dokładnie? ;)

Po trzecie - obsada :) Należę do osób stałych w uczuciach i tyczy się to też moich ryb :P przywiązałem się i raczej nie przewiduję zmiany obsady, a jedynie jakąś dokładkę. Kusi mnie co prawda Non-Mbuna, a najbardziej Tetrastigma, Lithobates i jeszcze kilka by się znalazło... Ale szkoda mi moich ryb (dla przypomnienia - Cynotilapia Hara, Labidochromis Caeruleus i Iodotropheus Sprengerae).

MatiK trzymam kciuki i kibicuję, teraźniejszy baniak masz mega, jestem pewien, że jeszcze lepiej będzie z tym większym ;)

Opublikowano

Dzięki za miłe słowa ;) nadal natomiast czekam na jakąś pomoc :P Pablo, Marcinowi pewnie chodziło o wycinek mojego zdania, w którym daję do zrozumienia, że nie planuję zmiany obsady więc to, że nie masz Non-Mbuny nie ma tu nic do rzeczy ;) natomiast wspomniałem o tych Tetrastigmach i innych dlatego, że jakąś jednak uchyloną furtkę dla przekonujących zostawiam ;) jeśli byłbym pewien, że moje obecne ryby pójdą do dobrego domu, prawdopodobnie rozważyłbym zmianę na Non-Mbuna albo delikatny miks ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

No przecież napisałem, że nie ma czego jeszcze gratulować :P Panowie bardzo dziękuję za miłe słowa, ale nie założyłem tego wątku żeby się pochwalić, tylko żeby dostać jakieś rady :) także rzeczowo bym prosił, a gratulować będziecie za jakiś czas, jak już się uda (oby) z tym nowym zbiornikiem :)

Opublikowano

Zgrzewarka to koszt 100zl w markecie, wiec w porównaniu z kosztami reszty projektu nie jest to zabójczy koszt. Wiem, bo kupiłem realizując przeprowadzkę moich ryb.

Ja u siebie zrobilem narurowca i to był chyba dobry pomysł. Widzę zloza i filtry, wiec na bieżąco mogę reagować.

Co do obsady to sam mam dylemat zostawić starą, czy coś zmienić, wiec nie doradzę.

Gratuluję siły perswazji i życzę powodzenia w realizacji :)

z telefonu