Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od 2 tygodni wszystko zasypuje ale czas się chyba poddać co?

...nie ma sensu zakopywać. Zwróć uwagę na to,że jak masz szerokie kamienie ( takie które się nie przewrócą) a stoją na piasku a nie na podkładach to zobacz ile ryby mają teraz fajnych kryjówek. Poza tym podchodząc do tarła i tak Ci je podkopią. Jak zaczniesz je zakopywać to podczas kopania może zrobić Ci się film na powierzchni ( później zniknie). Ja im czasami tez zakopuję ale to sporadycznie i taj jak mówisz , rano nie ma po tym zakopywaniu śladu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
...nie ma sensu zakopywać. Zwróć uwagę na to,że jak masz szerokie kamienie ( takie które się nie przewrócą) a stoją na piasku a nie na podkładach to zobacz ile ryby mają teraz fajnych kryjówek. Poza tym podchodząc do tarła i tak Ci je podkopią. Jak zaczniesz je zakopywać to podczas kopania może zrobić Ci się film na powierzchni ( później zniknie). Ja im czasami tez zakopuję ale to sporadycznie i taj jak mówisz , rano nie ma po tym zakopywaniu śladu.

Andrzeju postanowiłem napisać teraz gdyż dno mojego akwarium przypomina poligon wojskowy bo wybuchach....ogólnie wzdłuż każdej szyby są kratery nowe jaskinie nie mam sumienia im tego zakopywać.Ale zastanawiam się czy tam nigdzie się kupska nie gromadzą bo tego nie widać w tych nowych grotach ,parametry mierzę co tydzień i są w normie ciągle te same.Z tego co widzę na filmikach i w galerii to inni mają ładne dno.

Opublikowano
Bajron w twoim wystroju brakuje większych grot w których ryby obrałyby rewiry i w nich kopały dlatego kopią gdzie popadnie .

...dokładnie jest tak jak pisze Eljot. A kupska wypływają. Mam dokładnie tak samo jak Ty i parametry też mam OK. Nie zakopuj im tego. Ja czasami lekko wyrównam przy podmianie ale wtedy kiedy jest widoczne dno. A tak to nie ma sensu.

Opublikowano

Moja wina jest taka ze jak układałem te skały to z myślą o narybku a nie o tym że starsze ryby też lubią kryjówki może jak się dorobię w tym roku drugiego większego baniaka to nie popełnię już tego błędu;)

Opublikowano
Moja wina jest taka ze jak układałem te skały to z myślą o narybku a nie o tym że starsze ryby też lubią kryjówki

Ten błąd popełnia większość początkujących a zwłaszcza tych co nie widzieli dorosłych osobników na żywo. Ciężko sobie wyobrazić że ryba rośnie w każdym kierunku nie tylko wzdłuż ;) i dorosłe ryby są duuużo większe niżby się wydawało.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na razie nie będę zmieniał im otoczenia, bo to młoda obsada ale tak się zastanawiam jak za jakiś czas przystąpię do redukcji obsady na te docelową to czy wtedy nie powstawiać większych głazów?czy zostawić jak jest.