Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W ramach sprostowania, zapewne chodzi Ci o Tropheops sp. "Red Fin" - nie ma gatunku ryby o takiej nazwie jak podałeś.

Wracając do obsady - pod względem diety OK, pod względem temperamentu - będzie iskrzyć, ale kto nie lubi wyzwań ;-). Natomiast P. cyaneorhabdos 'Maingano' nie jest rybą haremową, więc akurat w przypadku tego gatunku nie dążyłbym "na siłę" do osiągnięcia typowego układu haremowego.

Przepraszam że zasmiece, ale co masz na myśli pisząc o nieharemowości? Układ 1+1?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W zasadzie temat przedyskutowany na spotkaniu klubowym :) ale jeszcze spytam na forum.

Chcę do mojej obecnej obsady dodać Acei ?

Dla przypomnienia dodam, że przesiadka będzie na 666 litrów. Obecny skład wypisany w sygnaturze - 23 ryby bez wyraźnych haremów.

Ryby porosły do około 10-11cm, Acei pewnie by były 4-5, nie będą zbyt małe i zbyt łagodne względem obecnej łobuzerki ?

Jakie Wasze zdanie w tym temacie ?

Opublikowano

Acei powinno dać radę bo Hongi i Maingano to siedzą w kamieniach, a Acei oblegają górne partie zbiornika. O Red Fin się nie wypowiem bo nie znam ryb. Wydaje mi się jedynie, że zdominowane samce Hongi mogą szukać miejsca w górnych partiach kamieni, ale tylko wtedy gdy nie zapewnisz im dostatecznej ilości kryjówek.

Opublikowano

Powinno być ok z tymi kryjówkami, własnie rozkminiam mega tło strukturalne :)

Poza tym czekam na ten zryw Hongi, może się w końcu przebiją przez Red Finy, bo Maingano jak mówisz siedzą w skałach i stosują zasadę PKP - nie wychylają się, ale zdominowane nie są, tylko Hongi wyglądają na wystrachane.

A same Red fin raczej nie są agresywne i jak im się nie przeszkadza. Tylko między sobą się czubią. Obecnie jak mówiłem na wystawie, mam względny spokój w baniaku, stąd pomysł dodania ładnego dużego Acei w te górne rejony puste.