Pleziorro Opublikowano 30 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Wszystkie sprawy dopięte, na ostatni guzik, powoli i bez pośpiechu myślę nad obsadą, pierwotnie chciałem akwarium jednogatunkowe oparte na Sauloskach, ale zaczynam się zastanawiać nad nieco trudniejszą obsadą. Proszę o ocenę obsady jaką wybrałem, pierwszy z nich rzadziej spotykany w proponowanych obsadach i przez to dla mnie dość ciekawy. A oto mój wybór: Tropheops sp. "red fin" 1+4 Labidochromis sp. Hongi 1+4 Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+4 Dobierając obsadę kierowałem się znalezionym artykułem o Tropheops "Red fin", wszystkie gatunki mają podobne usposobienie, średnio agresywne, i podobne upodobania żywieniowe. Mój baniak obfituje w dużą ilość skał i kryjówek. Dno zbiornika ma wymiary 140x40 (138x38) Czekam na konstruktywną krytykę.
Post_Mortem Opublikowano 30 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Pseudotropheus tropheops "red fin" W ramach sprostowania, zapewne chodzi Ci o Tropheops sp. "Red Fin" - nie ma gatunku ryby o takiej nazwie jak podałeś. Wracając do obsady - pod względem diety OK, pod względem temperamentu - będzie iskrzyć, ale kto nie lubi wyzwań ;-). Natomiast P. cyaneorhabdos 'Maingano' nie jest rybą haremową, więc akurat w przypadku tego gatunku nie dążyłbym "na siłę" do osiągnięcia typowego układu haremowego.
Pleziorro Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 30 Grudnia 2015 W ramach sprostowania, zapewne chodzi Ci o Tropheops sp. "Red Fin" - nie ma gatunku ryby o takiej nazwie jak podałeś. Dzięki, już poprawione (zasugerowałem się katalogiem sprzedawcy) ...Natomiast P. cyaneorhabdos 'Maingano' nie jest rybą haremową, więc akurat w przypadku tego gatunku nie dążyłbym "na siłę" do osiągnięcia typowego układu haremowego. Zatem jaki układ tej ryby zaproponujesz ?
eljot Opublikowano 30 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zatem jaki układ tej ryby zaproponujesz ? Ryby same zdecydują ile ich zostanie.
Pleziorro Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor #5 Opublikowano 30 Grudnia 2015 A Gdyby zamiast Maingano, dać haremik Yellow ? czy zostaną stłamszone przez pozostałe bardziej agresywne ryby ?
Pleziorro Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Aby stworzyć 3 haremy, to ile najlepiej kupić sztuk każdego gatunku ?
egon44 Opublikowano 2 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Aby stworzyć 3 haremy, to ile najlepiej kupić sztuk każdego gatunku ? Moim zdaniem po 10szt z każdego gatunku
adam17123 Opublikowano 2 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Moim zdaniem po 10szt z każdego gatunku A jak podrosną to odpowiednia segregacja ,aby była jasność .
SmyQ Opublikowano 2 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Aby stworzyć 3 haremy, to ile najlepiej kupić sztuk każdego gatunku ? Wiesz, możesz wziąć i 4 i mieć szczęście na harem 1+3, ale i z 10 czasami może być 9+1 albo 10+0, nawet ostatnio chyba ktoś tak miał Zazwyczaj mówi się o 10 sztukach
Rekomendowane odpowiedzi