Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkie sprawy dopięte, na ostatni guzik, powoli i bez pośpiechu myślę nad obsadą, pierwotnie chciałem akwarium jednogatunkowe oparte na Sauloskach, ale zaczynam się zastanawiać nad nieco trudniejszą obsadą. Proszę o ocenę obsady jaką wybrałem, pierwszy z nich rzadziej spotykany w proponowanych obsadach i przez to dla mnie dość ciekawy.

A oto mój wybór:

Tropheops sp. "red fin" 1+4

Labidochromis sp. Hongi 1+4

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+4

Dobierając obsadę kierowałem się znalezionym artykułem o Tropheops "Red fin", wszystkie gatunki mają podobne usposobienie, średnio agresywne, i podobne upodobania żywieniowe.

Mój baniak obfituje w dużą ilość skał i kryjówek. Dno zbiornika ma wymiary 140x40 (138x38)

Czekam na konstruktywną krytykę.

Opublikowano
Pseudotropheus tropheops "red fin"

W ramach sprostowania, zapewne chodzi Ci o Tropheops sp. "Red Fin" - nie ma gatunku ryby o takiej nazwie jak podałeś.

Wracając do obsady - pod względem diety OK, pod względem temperamentu - będzie iskrzyć, ale kto nie lubi wyzwań ;-). Natomiast P. cyaneorhabdos 'Maingano' nie jest rybą haremową, więc akurat w przypadku tego gatunku nie dążyłbym "na siłę" do osiągnięcia typowego układu haremowego.

Opublikowano
W ramach sprostowania, zapewne chodzi Ci o Tropheops sp. "Red Fin" - nie ma gatunku ryby o takiej nazwie jak podałeś.

Dzięki, już poprawione (zasugerowałem się katalogiem sprzedawcy)

...Natomiast P. cyaneorhabdos 'Maingano' nie jest rybą haremową, więc akurat w przypadku tego gatunku nie dążyłbym "na siłę" do osiągnięcia typowego układu haremowego.

Zatem jaki układ tej ryby zaproponujesz ?

Opublikowano
Aby stworzyć 3 haremy, to ile najlepiej kupić sztuk każdego gatunku ?

Wiesz, możesz wziąć i 4 i mieć szczęście na harem 1+3, ale i z 10 czasami może być 9+1 albo 10+0, nawet ostatnio chyba ktoś tak miał ;)

Zazwyczaj mówi się o 10 sztukach :)