Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim.

Robi膮c dzi艣 rajd po sklepach Zoologicznych by艂em mi艂o zaskoczony, pani w zoologicznym zapewni艂a mnie 偶e mo偶e sprowadzic pysie na zamowienie :D

(a ju偶 by艂em zrezygnowany 偶e nic ciekawego nie dostan臋).

Generalnie sprawa ma sie tak:

akwarium 120x45x50h (270l).

filtracja: jbl c.p. 500 + wei pro 3500(ten w drodze).

Tak 偶e nadfiltracja jest i ze sporym zapasem mocy :wink: .

Chc臋 zam贸wic:

pseudotropheus polit 2+6

Pseudotropheus msobo 'Magunga' 2+6

Wystr贸j mam z wapienia filipi艅skiego, 5 duzych skal (oddalonych od siebi臋) i sporo mniejszych,

tak 偶e du偶ych rewir贸w jest 5 i kilka mniejszych (b臋dzi臋 gdzie si臋 wycofac i bronic mniejszego przycz贸艂ka).

A fakt 4 rywalizuj膮cych samc贸w powinien roz艂adowac troch臋 agresj臋 by nie skirowa艂a si臋 ku poszczag贸nlym sztukom.

Dieta fisz贸w ze sob膮 nie koliduje, a kolorystyka jak dla mnie bomba :) .

Ryby agresywne ale po przeczytaniu zimnej teorii o nich mysl臋 偶e si臋 razem dotr膮, ale tu chc臋 was prosic o kilka porad p艂yn膮cych z do艣wiadczenia, og贸lnych sugestii i spostrze偶e艅.

Narazie w akwa mam ma艂e maingano(4) i Yellow'ki(4) ale mo偶e oddam je koledze kt贸ry w艂a艣nie zak艂ada akwarium, bo czyta艂em ze p. polit mo偶e zastac ich 艣miertelnym prze艣ladowc膮.

Z g贸ry dzi臋ki za wszelk膮 pomoc.

Pozdrawiam slavi.

Opublikowano

Osobi艣cie Polita nie mia艂em, ale ma je m贸j znajomy z Opola. Wbrew opiniom, kt贸re czyta艂em, u niego pono膰 nie jest a偶 tak agresywny, jak pisz膮. Jednak warto doda膰, 偶e on ma spore przerybienie (tego nie warto bra膰 za przyk艂ad :wink: ). Natomiast Msobo mam u siebie i nie widz臋 jakiej艣 szczeg贸lnej agresji wobec innych ryb-czy to z jego gatunku czy z jakiego艣 innego.

Opublikowano

Te偶 my艣la艂em o lekkim "kontrolowanym przerybieniu",bym da艂 dw贸ch kolejnych pretendent贸w do tronu.

nr II

pseudotropheus polit 2+5

Pseudotropheus msobo 'Magunga' 2+5

Pseudotropheus demasoni 2+5

D艂o偶y艂 bym jeszcz臋 rewir dla demasoni i agresja by si臋 roz艂o偶y艂a.

Ewentualnie obsada nr III

melanochromis chipokae 1+3

Labidochromis sp mbamba 1+3

Pseudotropheus demasoni 1+3

pseudotropheus polit 1+3

Jak my艣licie jakie by by艂y negatywne skutki obsady II oraz III

Opublikowano

Moim zdaniem o 4 gatunkach w takim akwa mo偶esz zapomnie膰. Nawet ta z demasoni jako艣 mnie nie przekonuje. Niby trzy gatunki, niby Demasoni nie jest du偶膮 ryb膮, ale mi si臋 wydaje, 偶e b臋dzie za ciasno dla tych konkretnie ryb w takim zbiorniku.

Opublikowano

Witam! Przerybirenie to jeden ze sposob贸w na ograniczenie agresji. Popieram takie rozwi膮zanie w akwa z malawi bo ryby w du偶ej ilo艣ci naprawd臋 przyci膮gaj膮 wzrok i dodatkowo te kt贸re s膮 z natury agresywne dostosowuj膮 si臋 do reszty ekipy. Mam mocn膮 nadfiltracj臋 i mocne przerybienie w 240 l mam prawie 60 pyszczak贸w wielko艣ci od 4 do 9 cm w tym jest chyba 10 gatunk贸w i daj膮 sobie spokojnie rad臋 i s膮 naprawd臋 wygl膮daj膮 widowiskowie. Mog臋 wystawi膰 w galerii aktualn膮 fotk臋. Jak si臋 patrzy to nikt nie powie 偶e tyle ich jest ale przygotowuje si臋 na 500- 600 litr贸w i sam choduj臋 sobie sk艂ad od ma艂ych rozmiar贸w. Pragn臋 doda膰 偶e nigdy nie odzwierciedlimy jeziora malawi tak aby ryby czu艂y si臋 jak w domu wi臋c pewne czynniki mo偶na nadu偶ywa膰 dla naszej satysfakcji. Widok dw贸ch gatunk贸w w 240 l to troszk臋 ma艂o jak dla mnie. Przerybiaj b臋dziesz zadowolony - jak ryby podrosn膮 to wtedy wyselekcjonujesz naj艂adniejsze dla siebie. Nie b臋dziesz mia艂 ryb z od艂owu tylko ryby z hodowli w kt贸rej zawsze znajduj膮 si臋 jakie艣 miksy i mieszanki. Pomy艣l o tym... Pozdrowienia dla "prawdziwych malawist贸w"...

Opublikowano

aaa to dlatego te agresywne szprotki jak je widz臋 w konserwie to nie s膮 a偶 tak agresywne ? Tam te偶 jest przerybienie kontrolowane.

karold napisa艂(a):
Pozdrowienia dla "prawdziwych malawist贸w"...

Karold wi臋c uwa偶asz si臋 za "prawdziwego malawist臋" fotkammi nikomu nie zas艂aniaj oczu, bo na nich nie wida膰 ani produkt贸w przemiany materii na pod艂o偶u, zapewne taki dworzec kolejowy robi tego du偶o. Po drugie maj膮c dworzec kolejowy na pewno b臋dziesz mia艂 wybarwione z dwa gatunki a pozosta艂e 10 b臋dzie taka bez wyrazu.

Jak nie wiesz o czym m贸wie to sobie spr贸buj da膰 mniej ryb a zobaczysz jak b臋d膮 one wygl膮da膰, ja to prze偶y艂em 偶e P. acei kt贸ry by艂 艣wietnie wybarwiony przegra艂 z afr膮 i red redem dominacje w akwarium i zrobi艂 sie taki jakis byle jaki, a akwarium mam 720 litr贸w wiec powinno si臋 wg ciebie mie膰 z 20 gatunk贸w ,dla zniwelowania agresji ??

Opublikowano

Napias艂em "prawdziwych malawist贸w" w cudzys艂owie bo si臋 do nich nie zaliczam - jestem zaprzeczeniem zasad z KM i mam tak膮 艣wiadomo艣膰. Zdziwi艂by艣 si臋 YARO jaki mam piasek czysty i wod臋 klarown膮 ale to moja sprawa. Masz racj臋 偶e ryby nie osi膮gaj膮 takich kolor贸w w przerybieniu bo mam tak z saulosi. Jednak to nie dworzec i troszk臋 zrozumienia z twojej strony si臋 nale偶y - ciekawe ile ty masz niedoci膮gni臋膰 u siebie. Przypominam 偶e forum KM nie jest od tego aby komu艣 wypomina膰 偶e robi 偶le czy niepoprawnie bo idea艂贸w nie ma. Wyznacznik贸w kt贸rych nale偶y si臋 trzyma膰 jest bardzo ma艂o i ty napewno do nich nie nale偶ysz YARO ...

Opublikowano

60 ryb.... no comment. Nawet nie dawaj takich rad na forum bo to wcale nie jest poprawne ani dobre. Chcia艂bym widzie膰 jak skakaj膮 Ci parametry, ju偶 nawet nie wspominaj膮c jak si臋 same ryby czuj膮 kt贸re maj膮 problemy z odwr贸ceniem. Mam 14 ryb i jak dla mnie to max by w pe艂ni uros艂y, prezentowa艂y si臋 jak nale偶y i przede wszystkim prezentowa艂y jakie艣 naturalne zachowania, a nie omija艂y si臋 nawzajem.

IMO jako艣 tak偶e nie mam problem贸w z agresj膮 w zbiorniku. Poza tym naprawde jest co obserwowa膰 i uwierz, nie masz czym si臋 chwali膰 bo mo偶na jedynie wrzuci膰 ci臋 do rubryki "Jak nie nale偶y wybiera膰 obsady".

I nie gniewaj si臋, 偶e tak m贸wie ale potem kto艣 nowy przychodzi na forum, czyta takie bzdury i sam robi broni膮c si臋 tym, 偶e u nas to wyczyta艂 i jest to dopuszczalne:/

Opublikowano
  karold napisa艂(a):
Wyznacznik贸w kt贸rych nale偶y si臋 trzyma膰 jest bardzo ma艂o i ty napewno do nich nie nale偶ysz YARO ...

Ja do nich na pewno nie nale偶臋.

Ale gdy zaproponowa艂em swoj膮 obsad臋 i zwr贸cono mi uwag臋, r贸wnie偶 mia艂em w nosie co bardziej doswiadczeni malawi艣ci mi m贸wili. Niestety po miesi膮cu wszystko sprawdzi艂o sie w 100%.

Dzi艣 po zdobyciu troszk臋 do艣wiadczenia 偶a艂uj臋 偶e nie dobra艂em obsady zgodnie z podpowiedziami.

Je偶eli piszesz o 10 gatunkach w 240 l 60 pyszczakach w takim akwarium pewnie p艂ywaja bo musz膮 nie majac w akwarium tylu kryj贸wek 偶yj膮 jak og艂upia艂e.

Spr贸buj pogl膮da膰 akwaria gdzie ryby maj膮 przestrze艅, agresja wewn膮trzgatunkowa jest spraw膮 normaln膮 a ilo艣膰 kryj贸wek i miejsca pozwala na ucieczk臋 s艂abszego osobnika. sam piszesz 偶e saulosi nie wygl膮daja tak ciekawie jak powinny.

Ja wol臋 mie膰 mniej gatunk贸w wybarwionych w 100% a nie na 50 %.

Co do obra偶ania przez Ciebie mojej osoby puszcze to obok uszu, a Tobie dam jedn膮 rad臋 - mieli艣my tu ju偶 kiedy艣 Lenka - pisz dalej to zas艂u偶ysz sobie na miano jego zast臋pcy.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki u偶ytkowania.