Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja sprawdzałem po prostu na ich stronie i cennik. Oczywiście, to są F1, ale różnica kosmiczna jak na moją kieszeń..

Rybki kupione, wszystkie zdrowe i "zadowolone".

Co do jakości - nie znam się. Rybki są małe, na razie tylko jedna aunolocara nabiera kolorów, reszta szarawa, ale skoro mają ok 5-6cm to możę być.

Opublikowano

A jasne, dzięki podpowiedziom, zestaw jest taki:

Labidochromis caerlus yellow (10 szt)

Aunolocara red burgundy (10 szt)

Iodotropheus sprengerae (10szt).

Kupiłem w Świętochłowicach. Ryby są sprowadzane z Czech, Słowacji i Niemiec i jest ich tam dużo. Stan tych ryb, na pewno zdrowie i silne.

A jakie będą, się okaże. Na razie tylko "rdzawe" są większe, bo mają z 4-5cm, ale jeszcze nie zrobiły się niebieskawe.

Aunolki są jakoś 3-4cm, tylko jedna na razie nabiera kolorków, reszta jeszcze szarawa.

Yellow - od 1,5cm do 3.

Ryb jest więcej niż ma być. Jak dorosną i będą terytoria ustalone i hierarchia, część oddam po prostu.

Na razie głównie kilka yellow i 2 aunolki są trochę schowane. Reszta ryb wygląda dobrze i zachowuje się "normalnie" :)

Nawet żonka, która wcześniej podchodziła do tematu "Zrób, będzie ładnie", ale nic więcej, teraz dziennie siedzi troszkę i obserwuje :)

Opublikowano
Aulonocara i aulonki ;)

A to nie to samo?

Zastanawia mnie tylko, dlaczego część ryb jest w rogu akwarium ze skulonymi płetwami, nawet za jedzeniem nie patrzą zbytnio skoro nie widziałem, by je inne goniły jakoś. I to nawet nie te najmniejsze.

Poza tym, żadnych oznak chorobowych nie zauważyłem, w ogóle.

Muszę poczytać jak się zachowuję ryby zdominowane przez inne.

Parametry wody były w normie, troche pH bliżej neutralnego, coś 7,4 czy 7,6 było.

Opublikowano
Według mnie nie. Rodzaju o jakim Ty napisałeś nie ma. Bynajmniej w Malawi.

Marcin... naprawdę? Ja akurat nie uczyłem się łaciny i uważam, że nie muszę dokładnie znać pisowni (chociaż fajnie by było) więc drobne błędy chyba każdy może popełnić, nie sądzisz?

Chyba bardziej odpowiednie jest skomentowanie tego co pisałem o zachowaniu rybek, a nie źle ustawione literki skoro i tak wiadomo o co chodzi.