Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A odmulanie polega na czym?

..przy podmianach wody którą spuszczasz jakimś wężem to tak jeździsz końcem węża na piaskiem aby ściągał Ci odchody.

-- dołączony post:

Czy podmiany 20% co tydzień i odmulanie wystarczą?

..jeżeli będziesz miał dodatkowo filtr wewnętrzny jako mechanik to też co podmiana wody wypłucz gąbkę najlepiej w wodzie już odlanej podczas wymiany ale niekoniecznie bo można w tym przypadku i w wodzie z kranu letniej. Natomiast jak będziesz miał filtr zewnętrzny to wtedy obowiązkowo musisz płukać wkłady w wodzie odlanej podczas podmiany ale częstotliwość tego zabiegu będzie zależeć od tego czy bardzo spadł przepływ wody co widać gołym okiem albo po podniesionych parametrach wody a szczególnie NO2 i NO3.

Opublikowano
A jak czyścić filtr zewnętrzny?

Co do czyszczenia filtra zewnętrznego to kolega AndrzejWałb niżej już to napisał,czyli czyścimy go jak spadnie w nim przepływ,ja swojego kubełka czyszczę co 4-6 miesiące,złoża z niego płuczę z odlanej wodzie z akwarium.Uwaga!!!Nigdy nie płucz wkładów z kubełka pod wodą z kranu bo w ten sposób zabijesz wszystkie bakterie osadzone na złożach!!!

Ps.Andrzeju już mnie wyprzedziłeś z odpowiedzią ;) ...Kurde te zamulanie na forum jest troszkę denerwujące :???:

• Dziękuję 1
Opublikowano
Co do czyszczenia filtra zewnętrznego to kolega AndrzejWałb niżej już to napisał,czyli czyścimy go jak spadnie w nim przepływ,ja swojego kubełka czyszczę co 4-6 miesiące,złoża z niego płuczę z odlanej wodzie z akwarium.Uwaga!!!Nigdy nie płucz wkładów z kubełka pod wodą z kranu bo w ten sposób zabijesz wszystkie bakterie osadzone na złożach!!!

Ps.Andrzeju już mnie wyprzedziłeś z odpowiedzią ;) ...Kurde te zamulanie na forum jest troszkę denerwujące :???:

Czyli plukac wkłady do filtra bioceramike, węgiel i gabki w wodzie z podmiany?

Opublikowano
Ps.Andrzeju już mnie wyprzedziłeś z odpowiedzią ...Kurde te zamulanie na forum jest troszkę denerwujące

...mi już dziś też ręce opadają .A gorzej jak zarząd się zmieni i nie wiadomo co dalej z informatykami. Przepraszam za OT.

-- dołączony post:

Czyli plukac wkłady do filtra bioceramike, węgiel i gabki w wodzie z podmiany?

..oczywiście.

• Dziękuję 1