przemek_3 Opublikowano 24 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Witam wszystkich jestem Przemek, chciałbym przestawić moje nowe akwa 840l biotop MALAWI założone w marcu 2015 Akwarium standard - 200x60x70h + Sump 300l Podłoże : piasek kwarcowy Skały: wapień filipiński, czerwony Filtracja : sump gąbka + 80l ceramiki + 40 grys koralowy napędzany pompa CO Grundfos Alpha2 25-60. Automatyczna podmiana wody 30l/24h Oświetlenie : 70szt power LED + 4m taśma SMD Pokrywa - DIY ze spienionego PVC Tło - DIY Styropian + pianka + CD65 + farby akrylowe Ogrzewanie - JAGER 300w + grzałka stalowa z termoregulatorem 600W Obsada: Aulonocara : Stuartgranti, Calico, FireFish, Red German, Jacobfreibergi rubin, Baenschi; Acei, Venustus, RedRed ( do redukcji jak podrosną)
LECHPL Opublikowano 25 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Na tym forum szału nie zrobisz, masz akwarium jak z amerykańskiego You Tube, brakuje chyba tylko plastikowych roślin. Masz 80 l ceramiki i jeszcze 40 l grysu koralowego ? Czy 70 szt power ledów nie oślepi Ci ryb, zresztą nie pochwalanych tu sztucznych stworków. A czy to nie jest przypadkiem jakiś żarcik ?
cactus Opublikowano 26 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Lechu swoje akwarium prowadzisz tak aby cieszyło Ciebie czy forum?
LECHPL Opublikowano 26 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Oczywiście masz racje, ale Twoje akwarium wygląda tak jakbyś zlikwidował solniczke i w to miejsce założył malawi, mnie się za przeproszeniem nie podoba, chociaż jestem fanem jasnych baniaków, ale życze powodzenia w hodowli.
cactus Opublikowano 26 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Każdy ma prawo wyrazić swoją opinie - o gustach nie dyskutuje. Ale czy to akwarium jest dla Ciebie aż tak abstrakcyjne aby sugerować że to celowa prowokacja? Wydaje mi się że Przemek stworzył dla ryb odpowiednie warunki a sam wystrój poddajmy krytyce ale nie popadając w skrajności. Wesołych świąt.
przemek_3 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Lechu mało konstruktywna krytyka raczej kwestia gustu jednak wolałbym opinie od kogoś kto ma imponujące swoje akwarium ( jest kilka na tym forum) a twoje jakoś nie powala na kolana.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Przemek ..tu nie ma co krytykować. Na 100 oglądających każdy może mieć inne zdanie. Wizualnie tak jak Ci napisał Cactus ono ma Ciebie cieszyć a rybom ma być w nim dobrze .
eljot Opublikowano 26 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Jak podoba ci się ten wapień to ok ale osobiście wywaliłbym przynajmniej połowę. Obsadę masz niezbyt gruzowisko - lubną więc trochę "plaży" by się przydało, zwłaszcza dla aulonek.
marcin1ja1 Opublikowano 26 Grudnia 2015 #9 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Pyśki lepiej się będą czuły w bardziej mrocznych klimatach. Tło wyszło Ci świetnie, ale nijak ma się do kamieni na froncie. Gdybyś podarował sobie te morskie-skały i włożył jakieś ciemne skały (otoczaki, serpentynit) to byłoby ekstra. Najważniejsze to jest to aby się tobie podobało. Oczywiście jeżeli nie szkodzi to rybą. Ja wystrój w baniaku zmieniam już od 2 lat i dalej cały czas coś bym zmienił.
danielj Opublikowano 26 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Pyśki lepiej się będą czuły w bardziej mrocznych klimatach. Nie zgdzam się z tym, no chyba, że masz niewidome ryby. Technicznie fajnie, podoba mi się , choć możesz zrezygnować z jednej z grzałek i większości ceramiki oraz grysu. Co do wystroju to Twój gust, choć ja dałbym tym "aulonom" więcej miejsca do pływania. Co do obsady? Jak z fabryki dr. Frankensteina. Ale to też Twoja sprawa. Jeśli podobają Ci się wytwory rąk ludzkich to je sobie hoduj, choć tutaj nie znajdziesz dla nich huraoptymizmu. Zastanów się jednak nad zmniejszeniem ilości odmian, na rzecz choćby wielkości stad w obrębie "gatunku"
Rekomendowane odpowiedzi