Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni malawiści, droga braci akwarystyczna, zwracam się z prośbą o radę w sprawie obsady 375l. Temat wałkowany poraz pierdylionowy, wiem. :) Ale czytam i czytam i wciąż mam ból głowy.

Akwarium standard 150x50x50, zalane od ok. 10 dni, "zaszczepione" gąbką z poprzedniego, kaseciak by Deccorativo (dzięki raz jeszcze!) mieli, całość spokojnie dojrzewa i czeka na lokatorów.

Wstępnie wydumałem coś takiego:

- Metraclima msobo "magunga"

- Labidochromis caeruleus

- Metriaclima elongatus chailosi

- Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" lub Metriaclima zebra (chilumba)

1. Czy taka obsada ma rację bytu?

2. Czy można coś jeszcze dołożyć (poproszę o ewentualne propozycje), czy już wystarczy?

3. Czy można bez szkody dla ryb dołożyć którąś Aulonocarę (lub wymienić coś z proponowanej listy).

Lista rezerwowa:

Cynotilapia afra, Melanochromis cyaneorhabdos "maingano".

Oczywiście ewentualne sugestie spoza listy także mile widziane.

Opublikowano
- Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" lub Metriaclima zebra (chilumba)

Zamiast tego maingano i będzie ok.

Aulony przy tym zestawie mogłyby mieć problem IMHO nie warto kombinować.

Opublikowano

Maingano to IMHO lepsza opcja niż drugi elongatus (z brzydkimi samicami) a chilumba zbytni drab do tego zestawu mógłby z łatwością zdominować pozostałe. Maingano dodatkowo doda niebieskiego którego w tym zestawie brakuje. Dieta w żadnej opcji nie jest większym problemem.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Rzeczywiście opcja z Maingano wydaje się najlepsza kolorystycznie.

Kusi mnie jednak Chilumba, wygląda i pływa tak uroczo zawadiacko :) Nie ma szans do tej obsady?

Żona z kolei wierci mi dziurę o Aulonocarę Firefish. Wiem, że to hybryda i jest be, ale żonie ciężko przetłumaczyć ;-) Zdaje się, że to ryba z genami mbuny? Jest sens próbować, czy zostanie zamęczona?